GroenLinks en PvdA trekken samen op, maar de som der delen is geen vanzelfsprekendheid | commentaar

Fractievoorzitters Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilianne Ploumen (PvdA) presenteren de intensievere samenwerken.

Fractievoorzitters Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilianne Ploumen (PvdA) presenteren de intensievere samenwerken.© Foto ANP

Yvo Grote

Ze hielden elkaars broze handje al stevig vast en die genegenheid is nu ontloken in een innige omhelzing. GroenLinks en PvdA verbinden zich tot een links blok, maar nemen daarmee weloverwogen ook een groot risico. Zeker in de politiek is een en een namelijk niet altijd twee.

Acht schamele Kamerzetels voor GroenLinks, eentje meer voor de PvdA en beide met een gapende kloof naar de SP, die ook nog aan het bijkomen is van een bittere verkiezingsnederlaag. Het zijn broodmagere tijd voor de linkse democraten. In de oppositiebanken klinkt hun geluid tamelijk onhoorbaar en dus is het logisch dat partijen samen willen proberen de volumeknop open te draaien in plaats van elkaar vliegen af te vangen. De achterban van zowel de PvdA als die van GroenLinks ondersteunt de toenadering tot elkaar breeduit.

Toch is de som der delen niet zo vanzelfsprekend als waarop de twee partners rekenen. Het samen optrekken bij de formatieonderhandelingen bracht de zwakke plek van de linkse samenwerking al aan het licht. Het twee-voor-de-prijs-van-éénprincipe deed de beoogde coalitiepartijen terugdeinzen zodat zowel PvdA als GroenLinks buitenspel kwam te staan. Derhalve ontbreekt de linkse invloed volledig in het nieuwe kabinet.

Politieke samenwerking zal ook betekenen dat er wat betreft ideologie en standpunten water bij de wijn gedaan moet worden. Zie dan maar eens te voorkomen dat de wijn verwatert tot een smakeloos goedje. Het gevaar voor ontheemding loert vooral bij de links stemmers met een uitgesproken profiel waarvan er nogal wat bij de PvdA en GroenLinks rondlopen. De partijen vertonen zeker overeenkomsten, maar verschillen op bijvoorbeeld het gebied van werkgelegenheid, woningbouw en zelfs klimaat. Hoe overbrug je die zonder te vervallen in de gematigdheid die je achterban juist verafschuwt?

Politieke samenwerking kan voor de kiezer verwarring geven. Fusie is geen doelstelling, benadrukken beide partijbesturen, maar zou wel verhelderen. De tijd zal het leren en wat dat betreft is het partnerschap goed getimed met nog drie jaar tot de volgende parlementaire verkiezingen voor de boeg. Lang genoeg om te beproeven of dit linkse experiment een duurzame of heilloze weg is.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.