Heilig Hartkerk beeldbepalend voor De Zilk

dronefoto De Zilk met de Heilig Hart van Jezuskerk aan de Beeklaan© Foto Hielco Kuipers

Peter van der Hulst
De Zilk

Als één gebouw symbool staat voor de gemeenschapszin in De Zilk dan is het wel de ’Kerk van het Allerheiligste Hart van Jezus’, door de Zilkers kortweg Heilig Hartkerk genoemd.

Het gebedshuis vierde in 2020 het honderdjarig bestaan en stond in die eeuw vooral synoniem voor de bloei van het tegen de duinen aangeplakte dorp. De kerk stond aan de wieg van de katholieke basisschool, maar ook van veel verenigingen zoals voetbalclub Van Nispen, de gelijknamige tennisvereniging en musicalvereniging Hakuna Matata. De Feestcommissie die jaarlijks de feestweek, de kermis, de mozaïekenwedstrijd en Koningsdag organiseert dankt ook zijn bestaan aan de kerk.

Hoe hecht de gemeenschap ook is, toch zijn er zorgen over de toekomst. Dat heeft vooral met woningbouw te maken. Nieuwe huizen zijn hard nodig. Niet alleen om de jonge Zilkers in het eigen dorp een woonplek te gunnen, maar vooral ook om het voorzieningenniveau op peil te kunnen houden. Zo is het leerlingenaantal van basisschool De Egelantier fors afgenomen. Maar niet alleen school, ook winkels kunnen profiteren van meer inwoners. De afgelopen jaren vormde de nieuwbouwwijk Het Zilt een goede aanzet, maar dat project liep door de stikstofproblematiek vertraging op. Daarnaast wordt onderzocht of er huizen bij de kerk kunnen komen. Ook voor de toekomst is de kerk dus van belang.

Bestellen

Een afdruk in elk gewenst formaat van deze luchtfoto is te bestellen bij de fotograaf. Dat kan door een e-mail te sturen naar bericht@hielcokuipers.nl. Vermeld daarin om welke foto het gaat, de publicatiedatum en uw adresgegevens. Een standaard afdruk (20x30 centimeter) kost €17,50.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.