Spoor individuele geldproblemen vroeg op, dat scheelt maatschappelijke kosten

Van de redactie

Door geldproblemen vroegtijdig op te sporen en grote ellende verder te voorkomen, kunnen we in onze samenleving jaarlijks flink besparen. Dat stelt SchuldenlabNL dat samen met adviesbureau Deloitte de effectiviteit van de website Geldfit.nl onderzocht.

Om geldproblemen te voorkomen is het belangrijk dat mensen in een vroeg stadium op passende hulp worden gewezen. Dankzij een simpele test op Geldfit.nl krijg je inzicht hoe je er financieel voorstaat. Geldfit.nl is een initiatief van de Nederlandse Schuldhulproute (NSR). Die organisatie werkt aan een maatschappij zonder schuldzorgen en doet dat samen met bedrijven en overheidsorganisaties en ruim 80 gemeenten. Er bestaat nog veel schuldschaamte en het schuldhulplandschap is complex.

Geldfit.nl werd vorig jaar 190.000 keer gebruikt. Dat scheelde 180 miljoen maatschappelijke kosten, zo lees je in het rapport van SchuldenlabNL. Door mensen zelf een plan te laten maken of snel een betalingsregeling te laten treffen, worden grotere financiële problemen voorkomen.

SchuldenlabNL wil de resultaten van de meting naar alle gemeenten sturen om hen te overtuigen dat ze zich ook moeten aansluiten.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is tevreden met de resultaten. Directeur Eelco Dubbeling wijst erop dat de bankenvereniging een van de oprichters van NSR was. „Het maakt ons heel blij om te zien dat inmiddels meer dan 40 landelijke organisaties uit allerlei sectoren zijn aangesloten.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.