Bultcross staat er goed op bij de KNWU: ’Ze hebben laten weten dat het een nationale en zelfs internationale cross kan worden’

De Bultcross: venijnige klimmetjes, steile afdalingen en listige schuine kanten.”

De Bultcross: venijnige klimmetjes, steile afdalingen en listige schuine kanten.”© Foto Taco van der Eb

Jan Warmerdam
Leiden

Voor de tweede keer organiseerde LRTV Swift de Bultcross. Plaats van handeling was park De Bult, dat pal naast het clubhuis van Swift ligt.

Vorig jaar kon de cross niet doorgaan, dit jaar wel. ,,Complimenten aan de gemeente, die zich coulant opstelde”, aldus coördinator Jaap Weeder zondagmiddag, terwijl hij twee broodjes kaas en een kop kippensoep naar binnen werkte. ,,Logische voorwaarde was, dat er geen publiek aanwezig mocht zijn.”

Weeder had in de dagen vooraf vijftig uur aan de voorbereiding besteed. ,,Ik was vrij en had ruimte. Natuurlijk heb ik het niet alleen voor elkaar gekregen. Acht vrijwilligers hebben gedaan wat gebeuren moest en tien anderen voerden hand- en spandiensten uit.”

Zaterdag waren de wedstrijden voor de jeugd van acht tot vijftien jaar. ,,Er waren ruim honderdvijftig inschrijvingen.” Zondag ploeterden 260 vooraf aangemelde crossers over het drassige parcours van 2900 meter. ,,In totaal is in dertien categorieën gekoerst. Veel rijders uit België en Duitsland zijn vandaag spoorslags naar Leiden gekomen. Zij kwamen hier naartoe omdat crosses in hun land werden afgelast. Ik hoef niet uit te leggen waardoor.” Mooi vond Weeder het, dat zeventig meisjes en vrouwen acte de présence gaven. ,,Dat was ook bemoedigend.”

In de categorie Masters 50+ verscheen Erik Dekker (51) aan de start. Dekker, die in 1992 zilver won op de Olympische Spelen in Barcelona en in zijn carrière op de weg 68 overwinningen boekte waaronder vier touretappes en drie klassiekers, eindigde in Leiden als zevende op drieënhalve minuut van de winnaar. Dat leverde hem, na aftrek van de vier euro inschrijfgeld, zestien euro aan prijzengeld op.

,,Geweldig toch”, schaterlachte de voormalige wielerprof in zijn luxe camper die voor de ingang van het clubhuis van Swift stond geparkeerd. De cross was afzien geweest. ,,Het was extreem lastig op een supertechnisch parcours. Veel glibberen en glijden. Ik ben meer van het hard doortrappen en kan in het mulle zand beter uit de voeten.” Genoten had hij zeker. ,,Ik cross nu zeven jaar en leer iedere wedstrijd bij. Ik doe dit omdat het leuk is en goed voor de conditie. Daarnaast is het altijd en overal gezellig.”

Het parcours aan de rand van het Groene Hart was volgens Weeder uitdagend, mede door de overvloedige regenval. ,,Veel modder op smalle paadjes. Venijnige klimmetjes, steile afdalingen en listige schuine kanten.” De kers op de taart kwam van de KNWU. ,,Men heeft laten weten dat de Bultcross een nationale en zelfs internationale cross kan worden. Dat gaan we verder onderzoeken.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.