Teylingen Fairtrade en winkels gaan kleding inzamelen

Monique Knops van Teylingen Fairtrade overhandigt Wendy van Kampen van Blue In informatiemateriaal over de actie om kleding te recyclen.

Monique Knops van Teylingen Fairtrade overhandigt Wendy van Kampen van Blue In informatiemateriaal over de actie om kleding te recyclen.© Publiciteitsfoto

Peter van der Hulst
Teylingen

Om afgedankte kleding een tweede leven te geven of te kunnen recyclen heeft de werkgroep Teylingen Fairtrade met een aantal kledingzaken een inzamelingsactie op touw gezet. De winkels Blue In, Bonita, Melman Herenmode, Ter Stal, Van Uffelen en Zeeman in Sassenheim en Dames van Dijk in Voorhout hebben hun medewerking toegezegd.

Papier, karton, glas, groente- fruit en tuinresten, heel veel spullen worden gerecycled. Toch komt wordt veel afgedankte kleding nog in de vuilnisbak gegooid. Zeker 65 procent van die kleding kan nog prima worden hergebruikt, meent Teylingen Fairtrade. „Het wordt dan gebruikt als grondstof voor het maken van onder meer vloerbedekking, dekens, vilt voor geluidsisolatie en vulmateriaal voor bijvoorbeeld autostoelen.”

Reden voor Teylingen Fairtrade om een actie op touw te zetten waarmee het recyclen van kleding wordt gestimuleerd. „Want recycling van kleding levert relatief veel besparing op”, aldus de werkgroep. „Van alle afvalstromen levert recycling van textiel de grootste CO2-besparing op, bijvoorbeeld tien keer zoveel als de recycling van glas.”

Om de inzameling te verbeteren gaan de winkels de komende maanden afgedankte kleding inzamelen. De stof moet wel schoon zijn, maar als de kledingstukken kapot of versleten zijn dan is dat geen probleem. Teylingen Fairtrade zorgt ervoor dat de spullen bij Kledingbank Teylingen terechtkomen. Wat die organisatie niet meer kan gebruiken, wordt naar de gemeentelijke milieustraat gebracht, waarna de stof door een gespecialiseerd bedrijf voor hergebruik geschikt wordt gemaakt.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.