Advies voor langere kerstvakantie om besmettingen in toom te houden krijgt steeds meer bijval

Als de kerstvakantie wordt verlengd zouden opa en oma niet mogen oppassen op de kleinkinderen.© Archieffoto/ANP

Ivo laan / ANP
Amsterdam

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft opnieuw geadviseerd om de kerstvakantie voor het basisonderwijs met een week te vervroegen. Op die manier kunnen besmettingen naar oudere familieleden worden voorkomen. Het kabinet is er nog niet uit omdat een week geen school grotere leerachterstanden voor leerlingen betekent. De Onderwijsbond ziet het wel zitten.

Net als vorig jaar blijft het OMT hameren op een langere rustperiode rond de kerstvakantie. Vorig jaar wilde het kabinet er niet aan maar moesten de scholen later toch voor langere tijd dicht. Nu adviseert het OMT alleen de basisscholen de week voor kerst te sluiten omdat in het voortgezet onderwijs veel kinderen gevaccineerd zijn.

Met de verlengde kerstvakantie willen de virusbestrijders voorkomen dat tijdens kerst oudere familieleden besmet raken en in het ziekenhuis belanden. Als de basisscholen zouden sluiten, dan moet er wel noodopvang komen. En, zo waarschuwt het OMT, opa en oma zouden in die week niet op mogen passen want dat zou het effect van de sluiting weer tenietdoen. Het aantal positief geteste kinderen neemt de afgelopen weken vooral op basisscholen explosief toe.

Het kabinet moet nog een besluit nemen, maar het vorige advies over de kerstvakantie van het OMT een paar weken geleden volgde het kabinet niet op. In plaats daarvan kwamen er iets strengere maatregelen op scholen. Maar zo benadrukte premier Rutte: alle opties liggen open als het niet de goede kant op gaat.

Achterstand

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge voert in een brief bij het jongste advies diverse bezwaren aan tegen een vroegere kerstvakantie. ’Een week meer vakantie, is een week minder school en dat is in een situatie van leerachterstanden niet wenselijk.’ Ook wijst hij erop dat een deel van de kinderen ’toch opgevangen zal moeten worden, omdat ouders moeten werken’. En kinderen zullen ’mogelijk uitstapjes gaan maken en daar met andere kinderen in contact komen’, wat ook weer leidt tot besmettingsgevaar, stelt hij.

Onderwijsvakbond Aob vindt de verlengde kerstvakantie de ’minst slechte oplossing’ voor het onderwijs en om het hoge aantal coronabesmettingen het hoofd te bieden. Bestuurder Thijs Roovers vindt de bezwaren die het kabinet daartegen heeft ’niet overtuigend’.

Roovers vult aan dat in het onderwijs grote problemen spelen door coronabesmettingen. Hij ziet ’een onwerkbare situatie’ op scholen ontstaan. Veel leerkrachten en leerlingen zitten al thuis, hetzij doordat ze besmet zijn of doordat ze in quarantaine moeten. Vervanging is vaak niet beschikbaar door het lerarentekort. Bovendien, zegt Roovers, is de sector ’al anderhalf jaar een sprint aan het trekken’.

Verschillende docenten laten via social media weten dat als er besloten wordt tot een langere kerstvakantie dat wel tijdig gebeurt. Dus niet vlak voor de sluiting. Ook de PO-raad, de koepelorganisatie van basisscholen, vindt dat. Het volgende ’weegmoment’ van de coronamaatregelen is op 14 december. „Een week eerder sluiten betekent dat de vakantie 17 december begint. De 14e is dan rijkelijk laat”, zegt een woordvoerder.

Niet alleen in Nederland speelt de discussie rond de kerstvakantie om het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames omlaag te brengen. België besloot al tot een langere kerstvakantie en sluit de scholen de week voor kerst. In Portugal kiest men voor de week na kerst. Daarmee wordt de verspreiding van het coronavirus tijdens de jaarwisseling gedempt.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.