Jan van Houtlezing over de kraakgeschiedenis van Leiden

Woningnoodprotest in 1981.© Foto archief Leidsch Dagblad

Wilfred Simons

De Leidse historicus Bart van der Steen geeft zondagmiddag 12 december om 14.30 uur via een livestream de jaarlijkse ’Jan van Houtlezing’ van de Historische Vereniging Oud Leiden.

Hoewel het fenomeen ’kraken’ vooral wordt geassocieerd met Amsterdam, rellen en punkmuziek, heeft ook Leiden een rijke kraakgeschiedenis, die nog maar weinig aandacht heeft gekregen. Dat is eigenaardig, omdat kraakacties invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de stad. Een kraak- en ontruimingsactie in het Waardgracht-Zijlsingelgebied gaf in 1969 het startschot voor een stedelijke huurdersbeweging die de hele jaren ’70 zo actief was, dat zij zelfs bemoeienis van de regering uitlokte.

Krakers worden vaak gezien als jongeren uit de hoofdstad, maar Leiden toont een ander beeld. Onder de krakers bevonden zich jonge stellen, ouderen, arbeidsmigranten, winkeliers, ZZP’ers en zelfs autoslopers. Zij hadden allemaal andere doelen, plannen en eisen, en de autoriteiten reageerden daar telkens anders op.

Van der Steen onderzocht uitgebreid wie de Leidse krakers waren, wat hen dreef en wat zij uiteindelijk wisten te bereiken.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.