Schade Ierland valt tot nu toe mee, wel zwaardere wind verwacht

ANP Producties | Bron: ANP
Dublin

De schade die de storm Barra in Ierland heeft veroorzaakt lijkt vooralsnog mee te vallen. De Ierse minister van Wonen Darragh O'Brien zei tijdens een update dat Barra zo hevig is als voorspeld, maar dat de schade "tot nu toe minimaal is gebleven".

O'Brien benadrukte wel dat de storm nog niet voorbij is. In de loop van de dag wordt volgens hem nog zwaardere wind verwacht. De minister zei verder dat er later op de dag een besluit wordt genomen over de heropening van scholen. In de graafschappen Cork, Kerry en Clare geldt dinsdag weercode rood. Daar wordt gewaarschuwd voor windvlagen tot boven de 130 kilometer per uur.

Naast de harde wind en regen is er ook sprake van sneeuw, onder meer in het graafschap Donegal. Ook zijn er op verschillende plekken in het zuiden van het land overstromingen.

Momenteel zitten volgens elektriciteitsbedrijf ESB door de storm nog 49.000 huishoudens zonder stroom. De stroomuitval is voornamelijk te wijten aan bomen die op stroomlijnen zijn gevallen. Daarnaast zorgen ook loszittende voorwerpen voor gevaar. Op verschillende beelden die online werden gedeeld is bijvoorbeeld te zien hoe een trampoline in elektriciteitslijnen is gewaaid. Bewoners worden opgeroepen om hun bezittingen goed vast te maken.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.