Sluiting bibliotheekvestigingen blijft politiek Kaag en Braassem bezig houden

Paul van der Kooij
Leimuiden

De aangekondigde sluiting van bibliotheekvestigingen in Kaag en Braassem blijft de plaatselijke politiek bezig houden.

Na VVD en CDA heeft nu ook Pro Kaag en Braassem vragen gesteld over het voornemen van de bibliotheek Rijn en Venen om ’Leimuiden’ te sluiten en ’Woubrugge’ niet meer te heropenen als Roelofarendsveen een mooiere, maar duurdere plek krijgt in het voormalige Bonaventuracollege aan de Schoolbaan.

In plaats daarvan zouden deze en andere kernen afhaalpunten krijgen zoals Hoogmade die nu al heeft en blijven er bieb op school-punten. Hoewel volgens ’Pro’ het ’hebben van een bibliotheek niet een doel op zich is’, draagt de voorziening in de ogen van de fractie wel bij aan ’het tegengaan van laaggeletterdheid, het hebben van een ontmoetingsruimte en het faciliteren van een cultureel aanbod’.

Voorstel

En dus sluit ze niet uit dat ze uiteindelijk met een financieel voorstel komt om de bibliotheekvestigingen in Woubrugge en Leimuiden open te houden. Om te kunnen bepalen of ze dat ook doet of dat ze door ’de zure appel heen gaat bijten’, wil ze eerst antwoord hebben van burgemeester en wethouders op een reeks vragen.

Zo wil ze weten of welzijnsorganisatie de Driemaster alle euro’s doorsluist die zij voor de bibliotheek krijgt en of gebruikers van vestigingen in Leimuiden en Woubrugge is gevraagd of ze willen bijdragen aan de instandhouding ervan. Ook is ze benieuwd hoe goed het gebruik van die vestigingen eigenlijk is en of de leesvoorziening voor kinderen - een ’gemeentelijke focus’ - is geborgd via bijvoorbeeld bieb-op-school punten?

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.