De koning komt naar Leiden. Willem-Alexander opent in januari de nieuwe hoofdvestiging van SRON [video]

De nieuwe hoofdvestiging van SRON aan de Niels Bohrweg 4 in Leiden.© Foto SRON

Wilfred Simons

De Leidse hoofdvestiging van onderzoeksinstituut SRON aan de Niels Bohrweg in Leiden is al sinds de zomer in gebruik, maar aan een officiële opening mankeerde het nog. Koning Willem-Alexander komt woensdag 12 januari in deze lacune voorzien.

In het nieuwe ruimtelab maakt SRON satellietinstrumenten voor onderzoek naar onder meer de evolutie van het heelal, de samenstelling van de aardatmosfeer en exoplaneten rond andere sterren dan de zon. De koning bezoekt de cleanroom en spreekt met onderzoekers en medewerkers. Op dit moment werkt SRON onder meer aan de röntgentelescoop Athena (voor ESA) en de klimaatsatelliet PACE (voor NASA).

(Tekst loopt door onder filmpje)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

SRON bestudeert vanuit de ruimte het heelal en de aarde. De onderzoekers proberen meer te weten te komen over zwarte gaten en exoplaneten in het heelal en over broeikasgassen in de atmosfeer. Instrumentmakers ontwerpen en bouwen instrumentatie voor de daarvoor benodigde ruimtetelescopen. Natuurkundigen ontwikkelen detectietechnologie die dat mogelijk maakt.

SRON heeft een tweede onderzoekslaboratorium in Groningen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.