Plastic Soup Surfer Merijn Tinga zoekt de radiogolven op, podcastserie over duurzaamheid

Merijn Tinga met een van zijn afvalsurfboards.© Archieffoto Eelkje Colmjon

Binnert Glastra
Leiden

Milieuactivist Merijn Tinga is een serie podcasts begonnen over duurzaamheid. Daarin gaat hij in gesprek met de contacten die hij opdeed in de jaren dat hij als Plastic Soup Surfer actievoerde om het plasticprobleem op de kaart te zetten.

Dan nog beeldend kunstenaar Tinga trekt in 2014 de aandacht met de creatie van zijn ego Plastic Soup Surfer. Op een zelfgemaakt surfboard van plastic drijfafval voert hij actie. Meer expedities volgen. Veel op een plasticboard, zoals de kitesurftocht over het Kanaal en een uitputtingsslag langs de hele Nederlandse kust. Maar ook een zeil- en plastictocht met zijn gezin naar de Oostzee trekt de aandacht - onder meer van Bureau Leerplicht. De acties hebben resultaat: sinds dit jaar is er statiegeld op wegwerpflesjes.

Een mooi succes, maar geen reden om vergenoegd achterover te leunen. Want al is Tinga blij met de duidelijk gegroeide bewustwording, actie blijft nodig. Bewustwording alleen lost immers geen problemen op. Daarom is hij nu de Plastic Soup Surfer podcast begonnen met Richard den Haring van het Leidse Studio Lijn 14. Daar spreekt hij het uitgebreide netwerk aan van politici, activisten, captains of industry en andere betrokkenen die hij de afgelopen jaren ontmoette. Met hen wil hij het dan hebben over duurzaamheid in brede zin.

Realistisch

Het is de bedoeling eens per maand een aflevering uit te zenden. De eerste is inmiddels klaar en te beluisteren op Spotify. Daarin praat Tinga met Eelke Dekker, ’zijn’ filmmaker sinds de Kanaalexpeditie van 2016. Het biedt een kijkje achter de schermen en biedt Tinga gelijk de kans om luisteraars uit te leggen over wat hij doet en wat daar achter de schermen bij komt kijken.

Tinga wil minstens een jaar doorgaan. Langer lijkt hem ook leuk, maar dat hangt er natuurlijk vanaf hoelang het boeiend blijft. En, niet onbelangrijk, hoeveel interessante kandidaten ingaan op zijn uitnodiging. Want dat zullen zeker niet altijd gelijkgestemden zijn. Zo komt binnenkort Ed van de Weerd bij de Leidenaar langs voor de opnames van aflevering twee. Toen Tinga met hem in contact kwam, was Van de Weerd de baas van Jumbo, tegenwoordig van de Beneluxactiviteiten van A.S. Watson. ,,Dat is een van de grootste retailers ter wereld, hier bekend van onder meer Kruidvat en Trekpleister. Hij heeft me al laten weten dat ik me kan voorbereiden op een realistisch gesprek.’’

Oplossing

Niettemin is de centrale vraag van de podcasts: wát moet er gebeuren om het plasticprobleem op te lossen. Daarvoor is iedereen nodig en Tinga zoekt daarom graag naar raakvlakken. ,,We gaan bijvoorbeeld praten over hoe activisme werkt, hoe het bedrijfsleven erin staat en wat iemands eigen motivatie is om tot die broodnodige verandering te komen. En dat is niet per se stoppen met alle plastic. Nu er richtlijnen zijn en de uitvoering in beeld komt, mogen we wat kritischer worden. Zodat het niet doorschiet.’’

Bij wijze van voorbeeld noemt hij Babette Porcelijn, een van zijn potentiële gasten. Zij schreef een boek schreef over de verborgen impact van producten, maar ook wijst op een heel belangrijke functie van plastic, namelijk het vers houden van eten. ,,En dat ben ik dan wel met haar eens. Er moet dus een oplossing komen waarmee je wel de vervuiling voorkomt, zonder dat daardoor de voedselverspilling toeneemt bijvoorbeeld.’’

Intussen groeit Tinga’s collectie wegwerpsurfboards nog altijd. Hij heeft alweer een nieuwe expeditie in voorbereiding, waarvoor hij een board uit wegwerpbekertjes aan het maken is.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.