Australië sluit zich aan bij diplomatieke boycot Spelen Beijing

ANP Producties | Bron: ANP
Canberra

Australië heeft zich aangesloten bij de diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen in Beijing begin 2022 die is begonnen door de Verenigde Staten. Dat betekent dat Australië geen leden van de regering naar China stuurt voor de openingsceremonie of om sportwedstrijden bij te wonen. Sporters kunnen nog wel meedoen aan de Spelen.

De relatie tussen China en Australië is al langere tijd niet goed. De beslissing is nu genomen volgens premier Scott Morrison vanwege het schenden van mensenrechten van Oeigoeren in de provincie Xinjiang en omdat Beijing geen contact meer heeft met Australië op ministerieel niveau.

"Australië trekt zich niet terug en blijft opkomen voor de belangen van Australië. Het is overduidelijk geen verrassing dat we geen officiële afvaardiging naar de Winterspelen sturen", aldus Morrison.

De Verenigde Staten namen deze beslissing eerder al. Ook grotendeels vanwege de mensenrechtenschendingen van de Oeigoerse minderheid in Xinjiang. De Oeigoeren worden daar onderdrukt en in heropvoedingskampen gestopt. Een woordvoerder van de Chinese ambassade in Australië noemde de stap het tegenovergestelde van wat eerder is aangekondigd om de onderlinge relatie te verbeteren.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.