Dilemma voor veel amateurgezelschappen: kerstconcerten en -voorstellingen uitstellen, afblazen of naar de middag verhuizen?

Productiehuis Alphen verplaatst de voorstellingen van ’Bijna Kerst’ naar de middaguren.© Foto Paul van Remundt

Theo de With
Leiden

Ze worstelen er allemaal mee. Bijna elk muziek- of theatergezelschap ziet zich voor de vraag geplaatst. Wat doen we met het kerstconcert of de kerstvoorstelling, waaraan de afgelopen maanden hard is gewerkt. Uitstellen, afblazen of ’s middags spelen?

De avondlockdown loopt waarschijnlijk door tot in januari, heeft het kabinet al laten doorschemeren. Een versoepeling van de coronaregels zit er voor Kerstmis zeker niet in. Daarom moet deze knoop in de culturele sector onvermijdelijk worden doorgehakt. Wat doen we met dat mooie concert of die leuke voorstelling, waarvoor zo hard is gerepeteerd?

Imperium

Bij de Leidse toneelgroep Imperium stond vrijdagavond de première van de voorstelling ’Bob, Bob, Bob & Bob’ gepland. Niet per se een kerstvoorstelling, aan de andere kant ook niet voor niets op de agenda gezet voor de decembermaand. In het toneelstuk worden vier Bobs gevolgd in allemaal een andere fase van hun leven. Daarbij gaat het over thema’s als eenzaamheid en miscommunicatie. De Bobs zijn druk met hun telefoon, maar snakken eigenlijk naar het maken van echt contact.

(Tekst loopt door onder de foto)

Imperium stelt ’Bob, Bob, Bob & Bob’ voorlopig uit.© Foto René Huinen

,,We hebben besloten om in het hier en nu te leven’’, zegt Andries Snijder, voorzitter van Imperium. ,,Daarom hebben we tot 19 december al onze activiteiten opgeschort. Als er meer duidelijkheid komt, bekijken we of we ’Bob, Bob, Bob & Bob’ nog op enig ander moment kunnen spelen. Het is niet zo kerstig dat het bijvoorbeeld niet in februari zou kunnen. Ware het niet dat dan alweer de volgende voorstelling gepland staat.’’

Snijder heeft zich voorgenomen er zich niet al te druk over te maken. ,,Het is nu eenmaal zo’’, zegt hij. ,,Onze gezondheid is het belangrijkst. Dan nu maar even een pas op de plaats maken.’’

Imperium heeft een eigen theatertje aan de Oude Vest met tachtig zitplaatsen. Met de huidige maatregelen zouden er 24 toeschouwers naar binnen mogen. ,,Dat hebben we tijdens de pandemie ook al eens gedaan’’, aldus de voorzitter. ,,Toen hebben we wel een aantal extra voorstellingen gespeeld om uit de kosten te komen.’’ Hij heeft met het bestuur nog niet gesproken over het spelen van louter middagvoorstellingen. ,,Wij zijn allemaal vrijwilligers. Het kan dus eigenlijk alleen op zaterdag en zondag.’’

Productiehuis Alphen

Productiehuis Alphen (PA) heeft die keuze wel gemaakt. Dit gezelschap heeft een traditie opgebouwd om jaarlijks een serie kerstvoorstellingen te spelen in het Alphense Parktheater. Die traditie werd vorig jaar ruw onderbroken. De spelers stonden half december in de startblokken om acht keer de voorstelling ’Bijna Kerst’ op te voeren, toen een grote lockdown werd afgekondigd. Het net opgebouwde decor kon weer worden afgebroken.

(Tekst loopt door onder de foto)

Productiehuis Alphen speelt ’Bijna Kerst’ in de middaguren.© Foto Paul van Remundt

Toch gingen de acteurs onder leiding van regisseur Lianne Loos na de zomervakantie weer aan de slag. De besmettingscijfers waren tot een dieptepunt gedaald en dus werden vol optimisme de repetities hernomen. Groot was dan ook de schrik toen twee weken geleden een nieuwe lockdown opdoemde. Alles na vijf uur ’s middags op slot, bleek nu de boodschap op de persconferentie te zijn.

PA zag daarin toch een lichtpuntje en besloot na overleg met het Parktheater om de voorstelling zo vaak mogelijk in de middaguren te spelen. Dat gebeurt nu van zaterdag 18 tot en met donderdag 30 december. Omdat er steeds maar voor een beperkt aantal mensen plek is in de zaal is, gaan de kaarten hard. Daarom wordt de optie van extra voorstellingen achter de hand gehouden. Het toneelstuk over het noodlijdende warenhuis Het Wespennest duurt vijf kwartier en kan desgewenst dus ook twee keer op een middag worden gespeeld.

Raponsel

Theatergroep Raponsel heeft een eigen traditie in Noordwijk. Jaarlijks wordt onder de titel ’Skroets’ een eigen versie van Charles Dickens’ bekende kerstverhaal ’A Christmas Carol’ op de planken gebracht. Raponsel kiest daarbij ook voor de middag en speelt de voorstelling op zondagmiddag 19 december liefst drie keer achter elkaar.

(Tekst loopt door onder de foto)

’Skroets’ in Noordwijk, ook met gebarentolk.© Foto Richard van Egmond

Bijzonder is dat de eerste voorstelling om 13.00 uur ook te volgen is in gebarentaal. Erika Zeegers zet de gesproken tekst als tolk om in gebaren voor doof of slechthorend publiek. De andere voorstellingen zijn om 14.30 en 16.00 uur in theater De Muze in Noordwijk. Telkens is te zien hoe de rijke vrek Skroets te gierig om iets te doen voor de armere medemens. Onverwacht bezoek brengt hem uiteindelijk op andere gedachten. De acteurs van Raponsel worden bijgestaan door leerlingen van jeugdtheaterschool On Stage.

Kerstconcerten

Voor kerstconcerten ligt het meestal nog lastiger, want die verplaatsen naar februari is geen optie. En dus ging het rode potlood driftig schrappen in de agenda met kerstconcerten. Het Weihnachts Oratorium in de Pieterskerk, toch wel het grootste kerstconcert van Leiden, is geannuleerd. Het is onbetaalbaar om het Nederlands Kamerkoor en een orkest in te huren, terwijl er maar een fractie van het normale aantal bezoekers naar binnen mag.

Ook veel andere koren houden het dit jaar voor gezien en vestigen hun hoop op 2022. Maar ze zijn er wel, kerstconcerten die wél doorgaan. Uiteraard op een manier dat het publiek voor vijf uur ’s middags weer buiten staat.

(Tekst loopt door onder de foto)

Het Leiden English Choir.© Publiciteitsfoto

Zo is er komende zondag om 15.30 uur een kerstconcert in de protestantse kerk van Warmond. Het wordt verzorgd door het Kloosterkerk Ensemble uit Den Haag met medewerking van organist Jan Pieter Lanooy (orgel) en Carla Bos (harp).

De Schola Gregoriana heeft haar kerstconcert verplaatst naar woensdag 15 december om 15.00 uur in de Maria ter Zee-kerk in Noordwijk. Het Leiden English Choir zingt op zaterdag 18 december om 15.00 uur in de Marekerk. Er is ook een live-stream om thuis mee te kijken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.