Gezocht: het baasje van knuffel Izzy de IJsbeer?

Izzy de IJsbeer werd gevonden op station Wijchen.© Foto NS

Ivo Laan
Amsterdam

Niks is zo erg voor een kind als een knuffel kwijtraken. Bij de NS liggen 140 knuffels te wachten die in de trein of op een station zijn achtergebleven. Met een socialemedia-offensief zet NS alle zeilen bij om verloren knuffels te herenigen met hun eigenaars in de Week van de Verloren Knuffel.

Izzy de IJsbeer, Danny de Dino, Petra de Poedel, Churandy de Cheetah en Katja het Konijn: het is maar een greep uit de talloze knuffels die in een trein van NS werden verloren en zijn beland bij de afdeling gevonden voorwerpen. ,,Hoe meer mensen de knuffels zien, hoe groter de kans op een hereniging’’, zegt Elvira van der Vlis van NS over het knuffelalert op social media dat is te vinden onder de hashtag #Weekvandeverlorenknuffel.

De knuffels heten natuurlijk niet echt zo maar dat bekt lekker voor de campagne. Neem Izzy de IJsbeer die werd gevonden op station Wijchen afgelopen zomer. ,,Suf van de warmte’’, schrijft NS bij het plaatje van de knuffel achter een stationspiano. En Petra de Poedel verloor haar baasje uit het oog op Utrecht Centraal.

Danny de Dino haalde de overstap op station Leiden niet. Allemaal werden ze niet opgehaald. Een eenzame kerst dreigt. In totaal wachten nog 135 knuffels op hun eigenaar. Wie op social media zoekt, ziet aan de lopende band foto’s van verloren knuffels. Ze worden massaal gedeeld.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een kwijtgeraakte knuffel kan hard aankomen, weet ook Ietje van Halem. ,,Ik ben 37 en heb mijn knuffelaapje van vroeger nog steeds. Toen ik klein was moest hij overal mee naartoe en dat ging ook niet altijd goed. Zo raakte hij ooit kwijt na restaurantbezoek. Doffe paniek, al werd Japie gelukkig snel gevonden. Maar dat gevoel vergeet ik nooit meer. Hopelijk komt het op deze manier snel goed voor de baasjes!’’, zegt ze over de actie van NS.

Pedagoog Simone Mark uit Uitgeest is enthousiast over de actie van NS. Ze is gespecialiseerd in aanrakingen en is net bezig met het maken van de podcast ’Aangeraakt’. ,,Ik vind het een mooie actie. Juist in deze tijden waarin er bij veel mensen een gebrek is aan verbinding, zorgen knuffels voor verbinding.’’

Het effect van het verlies van een knuffel bij kinderen kan groot zijn, legt ze uit. ,,De knuffel staat bij kinderen substituut voor de wezenlijke behoefte aan contact. De knuffel zorgt letterlijk voor houvast en staat symbool voor de hechtingsbehoefte van kinderen. Vaak mag het beestje ook niet gewassen worden.’’

Als het goed is, zorgt het verlies van een lievelingsbeest voor verdriet maar niet voor een al te groot trauma. ,,Als de ouders het verdriet in elk geval niet wegwuiven en het serieus nemen. Het is helemaal niet slecht voor een kind om een dierbare knuffel kwijt te raken. Dan leert een kind ook omgaan met verlies.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Katja het Konijn op Schiphol.© Foto NS

Niet alleen knuffels raken vermist in de trein of op het station. Volgens de laatste cijfers zijn er dit jaar zo’n 40.000 voorwerpen gevonden, iets meer dan vorig jaar toen er 30.000 voorwerpen als vermist werden ingeleverd bij de stations. De eerste vijf dagen zijn ze op te halen bij het station waar ze gevonden zijn. Daarna gaan ze naar het Centraal Bureau Gevonden Voorwerpen.

Bij de meest verloren items zitten sleutels, telefoons, tassen, brillen en oordopjes. Soms komen schoonmakers bijzonder voorwerpen tegen. Zoals een elektrische grasmaaier, een grote televisie en een blindegeleidestok. Niet altijd worden voorwerpen ingeleverd bij de NS, zoals wel hoort volgens de resivoorwaarden, maar doorgespeeld aan een krant. Dat gebeurde onlangs met een proeve van het regeerakkoord dat Gert-Jan Seger (CU) had laten slingeren in de trein.

Hebben de geportretteerde knuffels hun baasje al gevonden na een eerste golf van social media-aandacht? ,,Helaas heeft nog niemand zich gemeld’’, zegt Elvira van der Vis van NS. ,,Natuurlijk hopen we hier in de loop van de week verandering in te brengen.’’

Petra de Poedel raakte in Utrecht verweesd.© Foto NS

Meer nieuws uit Uitgelicht

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.