ANBO aan 60-plussers die AstraZeneca kregen: neem de booster

ANP Producties | Bron: ANP
Woerden

Ouderenbond ANBO roept zestigplussers die het vaccin van AstraZeneca hebben gehad op om hun boosterprik zo snel mogelijk te halen. Jaap van Dissel van het RIVM zei woensdag in de Tweede Kamer dat twee vaccinaties van AstraZeneca niet lijken te beschermen tegen ziek worden door de omikronvariant van het coronavirus.

Het vaccin van AstraZeneca is vooral ingezet voor het prikken van mensen tussen de 60 en 65 jaar. Dat vaccin wordt niet gebruikt voor boosterprikken. Mensen die AstraZeneca hebben gehad kunnen een boosterprik krijgen met het vaccin van Pfizer of Moderna.

Vanwege de beperkte bescherming tegen de omikronvariant is het "des te belangrijker" dat ouderen zo snel mogelijk een boosterprik krijgen, aldus een woordvoerster van ANBO. Sinds woensdag kunnen ook zestigers die minimaal drie maanden geleden hun laatste vaccinatie kregen een afspraak maken voor een booster. Eerst was die grens zes maanden.

Intervalperiode

Dat maakte dat sommige mensen die het vaccin van AstraZeneca hadden gehad nog geen afspraak konden inplannen voor een boosterprik. Omdat er een tijd een interval van twaalf weken tussen de eerste en de tweede prik met AstraZeneca werd aangehouden, kregen sommige zestigers hun tweede prik pas in de zomer. In die gevallen moesten ze dan met hun boosterprik wachten tot januari.

Dat probleem is nu verholpen en daar is ANBO blij mee. "Dus laat je snel boosteren, om je bescherming weer op peil te krijgen."

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.