De smeerolie voor Leidse biotech startups | De koers van het Bio Science Park

Stéfan Ellenbroek: ,,Je ziet dat ze groeien, veel van onze startups hebben een financiering opgehaald en klanten gevonden.’’© Foto Hielco Kuipers

Martijn de Meulder
Leiden

Het starten van een bedrijf in de biotech is moeilijk. Voordat je met zo’n onderneming geld kunt verdienen ben je vaak jaren en vele investeringsrondes verder. Het werkt heel anders dan in andere sectoren, hoe pak je dat aan? Met de nieuwe incubator unlock_ wil het park zijn starters op weg helpen.

„Kijk daar eens links, dat tafeltje?”, Stéfan Ellenbroek buigt zich samenzweerderig voorover en fluistert dan: „Dat is een startup van ons. Die jongens zitten nu met een investeerder te praten. En daarachter zit nog een groepje, zie je die? Zij praten met een subsidieverlener. En die vrouw bij dat groepje daarachter? Zij is een bankier.”

Het is een zonovergoten novembernamiddag, maar in De Keet, het restaurant van Biopartner 5, zijn er weinig jonge biotechondernemers die daarop letten. Vandaag is hun kans om financiering binnen te halen. Ellenbroek: „Deze middag heet ’Show me the money’, daarmee brengen we startups in contact met potentiële financiers. Zo hopen we te zorgen dat het Leiden Bio Science Park ook de toekomst flink blijft groeien.”

Ellenbroek is niet de organisator van Show me the money, maar het is bepaald geen toeval dat hij als programmadirecteur van de nieuwe Leidse biotech-incubator unlock_ vandaag aanwezig is. „Veel bedrijven die je hier vandaag ziet hebben een plekje in onze incubator. In maart dit jaar zijn ze begonnen met het programma, we begeleiden ze een jaar lang om ze te helpen groeien. Daar hoort financiering natuurlijk bij.”

Show me the money

Een ’incubator’ - de Nederlandse vertaling van het woord betekent ’broedmachine’- helpt piepjonge bedrijven bij hun eerste wankele stappen in de wereld. Tot vorig jaar had Leiden er nog geen voor starters in de biotech, legt Ellenbroek uit: „Veel van de faciliteiten die startups nodig hebben waren op het Leiden Bio Science Park al voorhanden. Biopartner en PLNT aan de Langegracht bieden bijvoorbeeld onderdak en ’Show me the money’ bestaat ook al jaren. Maar we merkten dat we vaak dezelfde vragen kregen van startups, ieder jong bedrijf komt immers soortgelijke problemen tegen bij zijn groei. Toen zijn we na gaan denken, zouden we dat niet wat slimmer aan kunnen pakken? Dat werd unlock_.”

In het programma van unlock_ leren Leidse biotech startups op een gestructureerde manier ondernemen.

Ellenbroek: „We gebruiken de ’Healthcare Innovation Cycle’, een systeem dat aan de Harvard-universiteit is ontwikkeld en een strak ritme aangeeft waarin je als biotechbedrijf gezond kunt groeien. Onze startups doorlopen eerst de ’venture academy’ van PLNT. Dat is een ondernemerscursus van 3 maanden waar wij life science-specifieke onderdelen aan hebben toegevoegd. Zo leren ze niet alleen ondernemersvaardigheden als een product definiëren of boekhouden maar ook bijvoorbeeld hoe het vergoedingsysteem in de gezondheidszorg eruit ziet of hoe je een biotech-startup investeerbaar maakt.”

Tegenprestatie

Als de startups dan eenmaal van de grond zijn gekomen begeleiden Ellenbroek en de zijnen ze verder. „Een keer per week ga ik er langs en luister ik naar wat ze nodig hebben. Soms kan ik ze zelf helpen. Maar veel vaker nog kan ik ze doorverwijzen naar andere ondernemers die eerder al met dezelfde problemen hebben geworsteld of consultants die meer weten.”

Deelname aan de incubator - die banden heeft met de stichting Leiden Bio Science Park - is gratis „Wat we als tegenprestatie vragen is dat startups beloven later actief bij te gaan dragen aan de gemeenschap op het Leiden Bio Science Park, en dat zij nieuwe startups later ook weer gaan helpen. Daar heeft het hele park wat aan.”

En, werkt het? „In maart dit jaar zijn we begonnen, nu draaien vierentwintig startups mee in het programma. Zeker weten of deze methode werkt, weten we dus nog niet”, stelt Ellenbroek. „Maar ik heb een heel sterk vermoeden. Je ziet dat ze groeien, veel van onze startups hebben een financiering opgehaald en klanten gevonden. Het gaat sneller dan voorheen lijkt het. Toevallig heeft Imuno Therapeutics vorige week nog 300.000 euro investering opgehaald. Ik vermoed dat er deze maand nog meer van dit soort aankondigingen gaan komen. En dan nog iets: begin dit jaar werkten er nul mensen voor deze startups, nu dertig. Ik denk dat je dat gerust veelbelovend kunt noemen.”

Unlock_

Idee: startups in hun eerste prille jaren helpen groeien met een voor Biotech en life science aangepast ondernemerschapsprogramma

Waar: Biopartner 5-gebouw

Wie: Stéfan Ellenbroek (44), programmadirecteur

Aantal bedrijven in de incubator: 24

Die naam? „Daarmee willen we duidelijk maken dat we helpen met het ontsluiten van het geheim van goed ondernemen. Het liggende streepje onderstreept dat punt. En de naam verwijst natuurlijk naar de Sleutelstad.”

De koers van het Bio Science Park

Het Bio Science Park is de economische motor van Leiden, de kurk waar de stad op drijft. Honderden bedrijven werken er aan de wereld van morgen. Maar wat doen ze precies? De komende maanden duikt het Leidsch Dagblad in de wereld van de biotech in de regio. Deze keer: Unlock_, een incubator om piepkleine starters de grote biotechwereld in te helpen.

Deze serie verhalen wordt mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.