Van heinde en verre worden ontvangers van boosterprikken naar Alphen gestuurd, en daar is lang niet iedereen blij mee: ’Weet je hoe lang dat rijden is? Belachelijk!’

Lange rijen bij de vaccinatielocatie Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn.© Toon van der Poel

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn

De vaccinatielocatie Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn komt vaak naar voren bij mensen die in aanmerking komen voor een zogeheten boosterprik. Ook mensen die praktisch naast vaccinatielocaties elders in het land wonen, komen via het digitale boekingssysteem toch uit op Alphen.

Tientallen mensen uitten er de afgelopen dagen hun ongenoegen over op sociale media. Sommigen wonen meer dan vijftig kilometer van Alphen aan den Rijn vandaan, maar wanneer zij op de website coronavaccinatie-afspraak.nl een plek proberen te reserveren komen ze toch uit op de tennishal Nieuwe Sloot aan de Kennedylaan. Victor van den Belt woont in het Noord-Hollandse Castricum, en aan hem werd voorgesteld naar Alphen te komen. Daar gaat hij niet heen: „Tja. Ik ga maar bellen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

RAI in de achtertuin

Henriette Adema komt uit de buurt van Haarlem en snapt er niets van. „Zóóóo boos! Probeer je een afspraak te maken en waar zou je dan naartoe kunnen: Middenmeer, Utrecht en Alphen aan den Rijn. Weet je wel hoelang dat rijden is? Belachelijk.” Amsterdammer Bert van Delft begrijpt er ook niets van. „Ze wilden mij naar Alphen of Woerden sturen terwijl de RAI zowat in mijn achtertuin staat.”

Behalve de doorverwijzing naar Alphen valt ook de beschikbaarheid van tijdslots weinig in de smaak. Gepensioneerd journalist Jan Butter komt uit Heemskerk, en kan pas in 2022 terecht in Alphen, Middenmeer of Hem sturen. „Ik mag het begin 2022 proberen”, merkt hij droogjes op.

Andersom komt het ook voor. Gepensioneerd vakbondsbestuurder Gerard van Linden woont in Alphen, maar mag tot zijn frustratie op 24 december zijn boostervaccinatie laten zetten in Almere. „Dan voorlopig maar niet”, laat hij weten. „Chaos.”

Gereserveerde locaties

Op hun vraag-en-antwoordpagina legt de Rijksoverheid uit hoe het komt dat mensen uitkomen in Alphen, ondanks dat ze heel ergens anders wonen. „We willen dat zoveel mogelijk mensen online een afspraak kunnen maken. Hiervoor zijn een aantal data, tijdstippen en locaties gereserveerd. U kunt uit een van deze mogelijkheden kiezen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wie daardoor aangewezen is op alleen maar afgelegen locaties, kan twee dingen doen. Bellen met het landelijke vaccinatienummer, of alternatief vervoer regelen. Bellers moeten daarbij wat geduld betrachten: een prikafspraak maken via de telefoon mag pas als de uitnodigingsbrief op de mat is. Dat is doorgaans pas enkele dagen nadat een nieuw jaartal is toegevoegd aan de GGD-afsprakenkalender.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.