Debat over Beter Bereikbaar Gouwe geschorst tot vrijdagavond, Alphense partijen komen er niet uit

Hefbrug in Boskoop.© foto Monique Shaw

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn slaagde er donderdagavond niet in een besluit te nemen over het al dan niet aanleggen van een nieuwe weg tussen Boskoop-noord en de N11.

Het debat daarover is geschorst tot vrijdagavond. Dan doen de raadsfracties een nieuwe poging het eens te worden.

Een meerderheid van de raad ziet de aanleg van een nieuwe weg tussen Boskoop-noord en de N11 niet zitten en wil dit schrappen uit het provinciale plan Beter Bereikbaar Gouwe (BBG). Coalitiepartij Groenlinks krijgt bij deze wens de steun van de oppositiepartijen SP, Rijn Gouwe Lokaal, PvdA, D66 en VVD.

Coalitiepartijen Nieuw Elan en het CDA zijn ook geen voorstander van verschillende varianten voor een nieuwe weg tussen Boskoop-Noord en de N11, maar willen die niet definitief naar de prullenmand verwijzen. Ze willen de wegvarianten achter de hand houden als het niet lukt een brug over de Gouwe te realiseren, of een aquaduct.

De voorgestelde wegroutes lopen ten westen van de Gouwe naar het noorden, vanaf het Jagerspad of de Burgemeester Smitweg/Compierekade, en sluiten via het bedrijventerrein De Schans aan op de N11. Er zijn twee varianten overgebleven in het BBG-plan, die alletwee op veel verzet stuiten van burgers en belanghebbenden. Een derde variant, door het Zaanse Rietveld, is al afgevallen.

Groenlinks en veel oppositiepartijen willen al hun energie richten op een brug of aquaduct. Die sluit aan oostelijke zijde van het water aan op de N207, die iets noordelijker een verbinding met de N11 heeft.

De VVD wil ook meer aandacht voor de mogelijkheid van een aquaduct ten zuiden van de Boskoopse hefbrug. Tot nu toe voelt de gemeente Waddinxveen hier niks voor omdat dit ten koste gaat van natuurgebied Gouwebos.

Lege handen

Wethouder Kees van Velzen (verkeer/CDA) waarschuwt de gemeenteraad voor een overhaast besluit. De komende tijd loopt er nog een onderzoek naar de haalbaarheid van een brug. Tot die tijd is het volgens hem niet verstandig varianten ’weg te gooien’. ,,Als u zegt ’we schrappen wat’, zou het best kunnen dat de provincie dan ook zegt: oké dan schrappen wij ook wat. En dan staat u straks met hele lege handen.’’

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.