Gert Oostindie bij afscheid als hoogleraar bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Directeur Gert Oostindie van het KITLV in Leiden in 2012.© Archieffoto Hielco Kuipers

Wilfred Simons
Leiden

De Leidse hoogleraar Koloniale en postkoloniale geschiedenis Gert Oostindie is vrijdagmiddag bij zijn afscheid bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Henri Lenferink prees zijn ’cruciale rol in het maatschappelijk debat’ bij het verbeteren van de relaties binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Oostindie gaf sinds het jaar 2000 leiding aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land en Volkenkunde (KITLV), een instituut waaraan bij al sinds 1983 was verbonden. Hij is gespecialiseerd in de (koloniale) geschiedenis van de Cariben en van Nederlands-Indië. In de afgelopen decennia schreef hij een groot aantal boeken over de relaties van Nederland met zijn voormalige koloniën. Ook heeft hij belangstelling voor de slavernijgeschiedenis en voor de migratie vanuit de Cariben en het voormalig Nederlands-Indië naar Nederland.

Het KITLV is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een belangrijk onderzoeksinstituut op het gebied van het soms uiterst gevoelige debat over het Nederlandse koloniale verleden. Ondanks bezuinigingen slaagde Oostindie er volgens Lenferink in om het instituut ’sterk te verjongen’ en succesvol te maken. Hij zorgde er in 2012 voor dat het KITLV in Leiden kon blijven in een tijd waarin de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen haar instituten zoveel mogelijk in Amsterdam wilde concentreren. ,,Naaste collega’s typeren hem als een bron van inspiratie door zijn wetenschappelijke productiviteit, zijn veelzijdigheid en zijn hartstochtelijke inzet voor de verbinding tussen wetenschap en maatschappij. Zijn bescheidenheid, gevoeligheid en expertise maken hem tot iemand met wie anderen graag - en met succes - samenwerken.’’

Op dit moment voltooit Oostindie een groot onderzoek naar de dekolonisatieperiode van Nederlands-Indië in de periode 1945-1950. Hij wist de Nederlandse politiek ervan te overtuigen dat dit onderzoek noodzakelijk was. Volgens Lenferink is het een ’prestatie van uitzonderlijk belang’. Daarnaast speelde Oostindie een belangrijke rol in het onderzoek dat de gemeente Rotterdam liet doen naar zijn koloniale en slavernijverleden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.