Alphense politiek is het eens over stopzetten onderzoek naar weg tussen Boskoop en N11

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

De Alphense politiek wil de aanleg van een weg tussen Boskoop-noord en de N11 niet verder onderzoeken. Ze wil alle aandacht richten op de mogelijke komst van een extra brug over de Gouwe, of de aanleg van een aquaduct.

De raadsfracties sloten vrijdagavond een compromis over de verdere koers van het regionale verkeersplan Beter Bereikbaar Gouwe (BBG). Coalitiepartijen Nieuw Elan en het CDA wilden de weg niet helemaal schrappen, veel oppositiepartijen wilden dat wel.

De oplossing is nu gevonden in de formulering dat provincie en gemeenten ’focussen op een noordelijke oeververbinding’ en de wegvarianten tussen Boskoop-noord en de N11 ’afvallen als mogelijke routes’. Het zoekgebied voor een tweede oeververbinding over de Gouwe en een bijbehorende weg aan de westkant van het water mag niet noordelijker zijn dan de Baanwegsekade en de Toegangseweg.

Donderdagavond deden de raadsfracties een eerste poging om er gezamenlijk uit te komen, maar die poging strandde. Burgemeester Liesbeth Spies gaf de raad vervolgens een dag uitstel, omdat het overleg over een reeks moties en amendementen tijdens de online-vergadering nogal moeilijk bleek.

Vrijdagavond hadden de partijen weinig tijd meer nodig om tot een besluit te komen. Alle partijen schaarden zich achter een gezamenlijk opgesteld amendement, waarmee ook wethouder Kees van Velzen (verkeer/CDA) kon leven.

Verzet

De mogelijke aanleg van een weg tussen de noordkant van Boskoop en de zuidkant van Alphen leidde de afgelopen weken tot veel verzet. Zo’n weg zou dicht bij natuurgebied het Zaanse Rietveld liggen en een moeilijke aansluiting krijgen bij bedrijventerrein Schans II. Deze weg zou vanaf het Jagerspad of de Burgemeester Smitweg/Compierekade naar de N11 voeren.

Voor Alphen is de aanleg van een brug over de Gouwe gunstig. Ten oosten van het water ligt de N207, die aan de zuidkant van Alphen al een aansluiting heeft op de N11.

De meeste partijen voelen overigens veel meer voor een aquaduct, maar volgens wethouder Van Velzen is daar geen geld voor.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.