Laat visieloos kabinet ons wel gunnen dat we kunnen bewegen – laat iedereen binnen en buiten sporten | commentaar

Demissionair premier Mark Rutte gaf zaterdag met zorgminister Hugo de Jonge en Jaap van Dissel van het RIVM een persconferentie.© ANP

Jan ’t Hart

De dreun van de nieuwe, harde lockdown komt natuurlijk hard aan bij iedereen die er direct schade van ondervindt. Niet alleen de ondernemers die voor de zoveelste keer ’creatief’ moeten zijn, maar ook bij de mensen die in psychische nood komen als de kansen op contact met anderen tot een minimum worden beperkt.

De nieuwe maatregelen zouden wellicht nog te behappen zijn als het kabinet perspectief zou bieden op een goede omgang met het steeds weer oplaaiende coronavirus. Burgemeester Halsema van Amsterdam pleitte onlangs voor een ’denktank’ die met ideeën moet komen die net iets uitstijgen boven het niveau van sneller boosteren en meer ic-bedden. De denktank én de ideeën hadden er natuurlijk allang moeten zijn. Nu zijn we het lachertje van de wereld, getuige ook de schamperende commentaren in de buitenlandse pers.

Iedereen realiseert zich allang dat we niet snel van het virus af zijn, maar het kabinet geeft met de van nature optimistische Mark Rutte en Hugo de Jonge het volk telkens hoop dat het virus onder controle is. We vaccineren ons uit de crisis, riep De Jonge vorige maand nog. De scholen blijven open! Niet dus. In plaats van het volk op het ergste voor te bereiden, doet het kabinet ons steeds geloven: het ergste leed is geleden. Keer op keer moeten de coronaministers op hun schreden terugkeren. In plaats van perspectief bieden, is elke persconferentie er een van ’sorry, maar het wordt nog erger’. In het regeerakkoord: geen woord over een samenleving die de komende jaren moet leren leven met corona. Dat is zo verschrikkelijk teleurstellend.

De voorzitter van het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Maurice van den Bosch pleitte dit weekend voor een perspectief. Een van zijn stellingen is: gooi alle sportvelden het hele jaar open. De bekende tv-professor Erik Scherder blijft er ook op hameren: iedereen en vooral jongeren moeten meer bewegen. De bewegingsarmoede noemt hij de tweede pandemie.

Hoewel deze lockdown al een pietsie intelligenter is (bibliotheek en zwembad voor zwemles blijven open), moet alles erop zijn gericht iedereen te laten bewegen. Dus sportvelden én sportscholen open voor alle leeftijden. Zo kan de tweede pandemie worden beteugeld. Dat moet zelfs een perspectiefloos kabinet kunnen besluiten.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.