Experiment geslaagd in Warmond: natuurijsbaan open voor natuurijsleden: ’Alsof het een net gedweild Thialf is’

De eerste natuurijsleden rijden woensdagochtend hun rondjes over de Warmondse baan.© Foto Taco van der Eb

Roza van der Veer
Warmond

Eén nacht goede vorst en dan kun je schaatsen. Daar hoopte de voorzitter van de Warmondse IJs- en Skeelerclub Philip van der Post afgelopen zaterdag nog op. Woensdagochtend kwam die droom uit. De eerste schaatsers, alleen natuurijsleden, konden het ijs op in de Veerpolder in Warmond.

„Het is een prachtige zwarte ijsvloer, alsof het een net gedweild Thialf is”, meldt hij trots vanaf de ijsvloer. De ijsbaan op de twee jaar oude skeelerbaan is niet vanzelf tot stand gekomen. Dinsdagavond begon een ploeg vrijwilligers om water op de baan te spuiten met behulp van een door de Warmondse én WIJC’er Johan Heemskerk bedachte en gemaakte ’ijsmachine’.

Toen de vorst minder werd, stopten zij daarmee. Woensdagochtend om vijf uur is een tweede ploeg aan het werk gegaan. Om half negen kon de ijsmeester het sein ’it giet oan’ geven voor de ultieme test: kijken hoe het ijs zich houdt als erop wordt geschaatst.

De baan was alleen toegankelijk voor leden van de WIJC en er mogen maximaal honderd mensen op. En die leden kwamen ook al snel opdagen om een paar rondjes over het gladde ijs te maken. Gadegeslagen door een trotse Johan Heemskerk die zelf zijn schaatsen nog thuis had laten liggen. ,,Mooi toch, hoe blij iedereen is met het ijs.’’

Rond het middaguur sloot de baan, hoewel het ijs nog in goede conditie was en de temperatuur zelfs weer wat leek te dalen. Afhankelijk van de nachtvorst gaat de baan op donderdagochtend nogmaals open.

Het opgespoten natuurijs op de nieuwe Warmondse skeelerbaan vanuit de lucht.© Foto Taco van der Eb

De eerste natuurijsleden rijden woensdagochtend hun rondjes over de Warmondse baan.

In de loop van de ochtend kwamen in totaal zo’n zestig natuurijsleden genieten van de winterpret.© Foto Taco van der Eb

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.