LUMC verbijsterd over besluit ministerie om met kinderhartchirurgie te stoppen

Marieta Kroft
Leiden

Het LUMC is verbijsterd over het besluit van demissionair minister Hugo de Jonge van VWS om er met de kinderhartchirurgie te stoppen. ’Een onbegrijpelijk besluit’, stelt het Leidse ziekenhuis in een verklaring.

Het LUMC legt zich nog niet bij het besluit neer en beraadt zich op te nemen stappen.

Maandagavond liet de minister in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de kinderhartchirurgie binnen twee jaar wordt geconcentreerd in de universiteitsziekenhuizen (umc’s) in Rotterdam en Utrecht. ’Dit is uiteraard een enorme deceptie voor ons als LUMC, dat samen met Amsterdam UMC deze zorg al ruim 25 jaar levert binnen het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen CAHAL’, reageert het Leidse ziekenhuis. ’Het LUMC voert al zeventig jaar kinderhartoperaties uit en heeft aan de basis gestaan van veel innovaties. Het is dus voor ons een onbegrijpelijke beslissing. We gaan deze uitkomst zorgvuldig bestuderen.’

Onverminderd

Op dit moment gaat de kindercardiologische en kinderhartchirurgische zorg in het LUMC en CAHAL onverminderd door, stelt het Leidse ziekenhuis. ’Het CAHAL voldoet al meer dan 25 jaar aan alle vergunningen en eisen. Het besluit heeft dan ook niets te maken met de kwaliteit van zorg, die door het LUMC en CAHAL geleverd worden. Daarnaast is er geen reden om de zorg voor kinderen met een hartafwijking aan te passen.’

De complexe operaties bij kinderen met aangeboren hartafwijkingen worden nu nog op vijf locaties gedaan: Rotterdam, Utrecht, Groningen, Amsterdam en Leiden.

Vaardig

De minister legt uit dat concentratie noodzakelijk is om goede zorg te kunnen blijven verlenen. Chirurgen moeten de operaties regelmatig doen, om de vaardigheid te behouden. Voor vijf locaties zijn er te weinig patiënten om vaardig te blijven. Een tweede reden is dat als de relatief kleine groep hartchirurgen met deze specialiteit op twee locaties werken, ze elkaar makkelijker kunnen vervangen.

Hij zegt daarmee niet dat de zorg op dit moment onder de maat is. ,,Dit neemt niet weg dat er knelpunten zijn voor de kwaliteit en de continuïteit van de zorg in de nabije toekomst die niet binnen de huidige zorgstructuur op te lossen zijn.’’

Zeer ingrijpend

De Jonge begrijpt dat zijn besluit om voor Rotterdam en Utrecht te kiezen ’zeer ingrijpend’ is. Hij wijst erop dat de gesprekken over de concentratie van deze zorg al sinds begin jaren negentig lopen. De umc’s komen er onderling niet uit, dus vond hij het de hoogste tijd om dan zelf maar de knoop door te hakken.

Het LUMC mag wel poliklinische zorg, de diagnostiek en 24-uurspoedopvang voor patiënten met aangeboren hartafwijkingen blijven doen, net als de minder complexe operaties bij volwassenen.

De minister wijst de Tweede Kamer erop dat de komende jaren ook andere specialistische zorg verder wordt geconcentreerd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.