Anneke van der Meer (56) is kindercoach ’Soms is het fijn als er iemand een stukje met je meeloopt’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

© Foto Anneke

Aïcha Mouaddine

Anneke van der Meer (56) : „Ik ben dol op kinderen en wist altijd al dat ik juf wilde worden. Ik heb de pabo gedaan en ben vanuit daar groepsleerkracht op een basisschool geworden. Ik ben daarnaast ook kindercoach in mijn eigen coachingspraktijk aan huis, droomkindcoaching. Ik help voornamelijk kinderen die kleine psychische problemen hebben. ”

„Het leukste aan mijn baan als leerkracht zijn de kinderen en de vrijheid die je hebt. Je hebt natuurlijk wel allemaal verplichte dingen die je moet doen in een jaar, maar wanneer of hoe je ze doet, is aan jou. Dat vind ik leuk. Ik heb alle groepen op de basisschool wel eens les gegeven en het is allemaal leuk en interessant. Op dit moment geef ik les aan de kleuters.

Drie jaar terug ben ik begonnen aan de opleiding toegepaste psychologie omdat ik eigenlijk wat meer uitdaging zocht. Op mijn leeftijd kun je alleen niet meer zo makkelijk helemaal uit het onderwijs de zorg in gaan, dat is wel een heel grote stap en lastiger dan je denkt. Eigenlijk heb ik de psychologie en het onderwijs nu samengevoegd in mijn kindercoachingspraktijk. Zo heb ik de combinatie en dat maakt mij heel blij. Ik heb van alles het beste.

Wat ik doe als kindercoach is eigenlijk door middel van spel, knutselen en gesprekjes het kind helpen met zijn of haar individuele problemen. Daarnaast ben ik ook een ’Rots en water’-trainer en heb ik een certificaat als ’Kies Coach’. ’Rots en water’-training is een heel mooi programma om een kind weerbaar te maken. Kies Coach zijn, houd in dat ik kinderen die problemen hebben die te maken hebben met een scheiding ook kan begeleiden.

Het fijne voor ouders is dat dit heel laagdrempelig is, ze hoeven niet via een huisarts of via een GGZ instelling te komen maar kunnen gewoon privé met mij contact opnemen. Ik heb op dit moment best wel wat kinderen die bij mij komen, maar geen wachtlijst. In principe kunnen de kinderen meteen bij mij terecht. Ouders die op een wachtlijst staan van drie maanden bij een jeugdinstelling worden daar natuurlijk helemaal moedeloos van. Alleen al het feit dat de ouders en het kind hier heel snel hun verhaal kwijt kunnen, helpt soms al een beetje. Ze hebben dan het gevoel dat er iets gebeurt en ze eindelijk iets kunnen doen.

In de toekomst is het idee dat ik de coaching iets uitbreid. Nu doe ik het alleen op één dag in de week, wellicht dat ik in de toekomst er nog een hele of halve dag bijneem. Ik moet dan wel gaan kiezen tussen mijn klas op de basisschool of coaching, en dat is een lastige.

Favoriete plek in Alphen

De leukste plek in Alphen vind ik de dijk bij N11, aan de kant van de huizen. Ik vind het heerlijk om daar te lopen. Het is er nu natuurlijk helemaal wit en bevroren, dat is echt prachtig. Dat is echt genieten.”

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.