Met kerst denk ik altijd even aan Barbara Straathof | column

Barbara Straathof in ’The Voice of Holland’.

Barbara Straathof in ’The Voice of Holland’.

Theo de With

Tegen de tijd dat het Kerstmis is, heb ik altijd al weer mijn buik vol van kerstmuziek. Ik kan die arresnleebelletjes niet meer horen, die in bijna alle kerstliedjes verwerkt zitten.

Maria Carey, Band Aid, John Lennon, Chris Rea en ’Last Christmas’ van Wham natuurlijk. Die laatste hit komt volgens mij het vaakst voorbij. Onvermijdelijk denk ik dan aan zanger George Michael, die ook nog eens op Eerste Kerstdag zijn laatste adem uitblies. Dit jaar precies vijf jaar geleden. ’Last Christmas’ kreeg terstond een nieuwe betekenis.

Maar diezelfde Kerstmis overleed er nog een groot talent: Barbara Straathof. Geboren in Beiroet, als adoptiekind in Zoeterwoude beland, in Leiden groot geworden en uiteindelijk met haar grote liefde in Noordwijk gaan wonen.

Half Leiden heeft gedanst op de muziek van de coverband Happy Hour, waarvan Barbara de leadzangeres was. Pas toen ze meedeed aan ’The Voice van Holland’ maakte de rest van Nederland kennis met haar gouden keeltje. Ze schopte het tot de halve finale en daarna leverde ze wekelijks een muzikale bijdrage aan de zondagmiddagshow van Carlo Boszhard en Irene Moors, en met televisiekok Rudolph van Veen maakte ze een succesvolle theatertournee.

Barbara Straathof zong op het feestje, dat mijn partner en ik gaven ter gelegenheid van onze vijftigste verjaardag. Het bleek haar laatste optreden te zijn. Kanker sloeg snel en genadeloos toe.

Daarom denk ik altijd even aan Barbara als met Kerstmis de dood van George Michael wordt gememoreerd. Ik pak haar cd ’Nothing but love’ uit de kast en draai die op volle sterkte. Die kerstliedjes en -belletjes ben ik inmiddels toch zat. En die Top 2000 van Radio 2 kan best nog even wachten.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.