Petitie opgezet tegen sluiting kinderhartchirurgie LUMC. ’Help ons om onze fantastische zorg te blijven leveren’

© Archieffoto Hielco Kuipers

ANP/Internetredactie
Leiden

Een petitie om de sluiting van het centrum voor kinderhartchirurgie in het Leids Universitair Medisch Centrum tegen te houden, is sinds eerste kerstdag al veelvuldig getekend. Zondagmorgen stond de teller op bijna 5800 handtekeningen.

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge wil hartchirurgie en hartkatheterisaties bij kinderen en hoogcomplexe ingrepen bij volwassenen met een aangeboren hartafwijking in de toekomst concentreren in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en in het UMC Utrecht/Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) en het Universitair Medisch Centrum Groningen vallen dan af wat die zorg betreft.

Het Leids Universitair Medisch Centrum roept op, via Twitter, de petitie te ondertekenen. „Help ons om onze fantastische zorg voor aangeboren hartafwijkingen bij kinderen te blijven leveren.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In eerste instantie was het een moeder van een voormalig patiënt die de petitie opstartte. De verpleegkundigen sloten zich bij haar aan om de krachten te bundelen. Want het gaat ze ook om juist de ouders van de patiënten. „Die moeten anders zo ver reizen. Het is heel prettig als je een sociaal vangnet in de buurt hebt als je een kind in het ziekenhuis hebt liggen dat heel erg ziek is.”

Lees ook: Boos LUMC wil dat ministerie ’onbestaanbaar’ besluit kinderhartchirurgie terugdraait - ’Wij zijn een voorbeeld voor hoe het moet!’

’Onbegrijpelijk’

Ook om het UMC Groningen open te houden loopt een petitie. Die actie had zondagochtend na drie dagen al ruim 115.000 ondertekenaars.

De initiatiefnemers van de petitie ’Laat UMCG een (kind)hartcentrum blijven’ zijn verpleegkundigen op de Kinder IC van het UMC Groningen. De verpleegkundigen waarschuwen dat deze zorg in het noorden van het land verdwijnt. „De keuze is onbegrijpelijk en er mist een concrete en volledige onderbouwing waarop dit besluit is gebaseerd.” Ze hopen dat het besluit wordt heroverwogen. „De expertise die in 75 jaar is opgebouwd wordt zo in een keer tenietgedaan.”

Beperkt

De Jonge verwijst in een Kamerbrief over de kwestie naar een rapport van wetenschappelijke verenigingen. Daaruit „blijkt in de eerste plaats dat de patiëntaantallen te laag zijn om in alle vier de centra aan de volumenormen uit de kwaliteitsrichtlijnen te kunnen voldoen. Dit is vooral een probleem bij de interventies bij kinderen”, zo staat er. „Daar komt bij”, zo stelt de minister, „dat de behandeling van hoogcomplexeaangeboren hartafwijkingen zeer specialistische zorg is die schaarse kennis en expertise vereist. (...) Met de huidige spreiding van zorg over vier centra op vijf locaties krijgen de behandelteams en aanpalende specialisten te weinig gelegenheid om complexe casuïstiek en bijkomende ingewikkelde interventies uit te voeren. Dit beperkt hun mogelijkheden om de vereiste specialistische kennis en vaardigheden voldoende op peil te houden en verder te ontwikkelen.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.