Arno Kamminga zwom van een zesjescultuur naar de Olympische Spelen: ’Ik heb een intrinsieke waarde die mij drijft’

,,Ik vond studeren hartstikke leuk, maar een opleiding volgen naast topsporten is zo goed als onmogelijk.’’© Foto Hielco Kuipers

Jelin Schut
Katwijk

Wie wordt de persoon van het jaar van 2021? De komende dagen kunt u elke dag kennismaken met twee genomineerden, personen uit de Leidse regio en Duin- en Bollenstreek die zich in het afgelopen jaar op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor de regio of de samenleving. Vanaf vrijdag kunt u stemmen via deze site of een formulier in de krant. In de loop van januari wordt de winnaar bekend gemaakt. Hieronder de nominatie van Katwijker Arno Kamminga.

Hij verschijnt wereldwijd op de belangrijkste podia om er medailles om zijn hals te laten hangen. Vorige week nog kon hij weer wat spijkertjes in de muur tikken voor het goud en zilver dat hij in Dubai vergaarde. Maar het meest bijzondere was het Olympisch zilver dat hij in Tokio kreeg omgehangen. Historisch zilver ook nog eens, want Kamminga was de eerste Nederlander die op de 100 meter schoolslag een olympische finale haalde.

Stem hier op de persoon van het jaar en lees over de andere kandidaten.

Dat Kamminga op de grootste zwempodia van de wereld staat, was niet vanzelfsprekend. Hij is een laatbloeier. Bij de Voorhoutse zwemvereniging De Columbiaan probeerde hij als tiener ’met alle mogelijke excuusjes’ onder de zware trainingen uit te komen. „Ik zwom met een zesjescultuur. Met zo min mogelijk moeite wilde ik zo veel mogelijk bereiken.”

Op zijn vijftiende overleed Kamminga’s moeder. Dat maakte hem in één klap volwassen. „Ik zou alles opgeven om mijn moeder terug te krijgen, maar dat gaat helaas niet. Gelukkig heb ik mooie herinneringen aan haar. Haar overlijden heeft me gevormd tot wie ik nu ben en waar ik nu sta.”

Vierentwintig zeven

Nog datzelfde jaar werd Kamminga serieus in het zwemmen, hoewel ook dat begon met een grapje. „Ik zei tegen mijn coach dat ik naar de Europese Jeugdkampioenschappen wilde, maar dat is heel bijzonder als je bij een club zwemt.” Hij zette zijn schouders eronder en ging serieuzer trainen. In het begin van het seizoen zat hij drie seconden van de limiet, aan het eind van het seizoen strandde zijn poging op dertien honderdsten. „Net tekort, maar een megavooruitgang.”

Vanaf dat moment werkte Kamminga hard voor zijn doel om de beste zwemmer te worden. Hij mocht bij het Nederlandse jeugdteam en verhuisde van Katwijk naar Amsterdam. Hij probeerde te studeren, Bedrijfskunde en Informatie, Multimedia en Management aan de Vrije Universiteit, maar ook dat moest wijken voor de vele trainingen. „Ik vond studeren hartstikke leuk, maar een opleiding volgen naast topsporten is zo goed als onmogelijk. Het was het allemaal net niet. Topsport kan niet voor 99 procent, daar heb je de volle honderd procent voor nodig.” Hij besloot zich een jaar op het zwemmen te focussen, met de gedachte: ’Als ik het haal, is dat geweldig, maar als ik het niet haal, stort ik me op het studentenleven’. Vanaf dat moment was zwemmen zijn ’vierentwintig zeven’. Binnen drie maanden zwom hij zijn eerste Nederlandse record.

Tevreden

De 26-jarige boekt inmiddels successen op de wereldtop. Deze zomer deed de schoolslagspecialist voor het eerst mee aan de Olympische Spelen. Daar zwom hij naast viervoudig kampioen Adam Peaty en won hij tweemaal zilver. Het euforische gevoel bleef uit tot hij thuis was. „In de topsport is er een tijd van focus en een tijd van vieren. Tijdens een toernooi ben ik voortdurend bezig met wat beter kan. Pas toen ik thuis was, besefte ik hoe speciaal het was om op een Olympisch podium te staan.”

(Tekst gaat door onder de foto)

,,Tevreden ben ik pas wanneer ik stop met zwemmen en terugkijk op mijn carrière.’’© Foto Hielco Kuipers

Ondanks zijn successen is Kamminga nog niet tevreden. Hoogstens blij en trots. „Tevreden ben ik pas wanneer ik stop met zwemmen en terugkijk op mijn carrière.” Voor het waarom, citeert hij zijn coach Mark Faber: ’Als je tevreden bent, stopt je vooruitgang. Dan werk je niet even hard als iemand die niet tevreden is’. „Ik ben trots op en blij met mijn leven en resultaten, maar ik sta mezelf nog niet toe om tevreden te zijn.”

De rest van Nederland is wél tevreden met de prestaties van de zwemmer, zoals blijkt uit Kamminga’s titel ’Amsterdamse sportman van 2021’ en vergelijkingen als ’de Nederlandse hoop van het herenzwemmen’ en ’de nieuwe Pieter van den Hoogenband’. „Ik vind het mooi dat ik daarachter geschaard word, maar ik focus vooral op wat voor mij het maximaal haalbare is. Op dit moment is dat de hoogste trede, dus daar train ik hard voor.”

Plezier

Hij moet veel laten voor het zwemmen, maar Kamminga vindt het ’het allemaal waard’. „Ik ben het wedstrijdzwemmen ingerold, puur omdat het zwemmen zo top is. Er is een intrinsieke waarde die mij drijft. Genieten en plezier staan voorop. Ook voor ik succes had, had ik plezier in het zwemmen. Nu ik succes heb, is het alleen maar leuker.”

Hoewel Kamminga grote medailles wint, vindt hij het vieren van zijn successen met vrienden en familie ’vele malen leuker’. „Ik heb iets gevonden wat ik met volle overtuiging kan doen. De mensen om mij heen steunen me in voor- en tegenspoed, ook toen ik nog geen succes had. Ze zijn mijn grootste fans.”

Arno Kamminga

Leeftijd: 26 jaar

Woonplaats: Amsterdam

Opleiding: vwo

Beroep: professioneel zwemmer

Burgerlijke staat: vrijgezel

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.