Burgemeester Lenferink sluit twee drugspanden aan de Rijnstroomstraat in Leiden

© Foto’s: Toon van der Poel

Leiden

Twee bedrijfspanden aan de Rijnstroomstraat in Leiden gaan voor twee jaar dicht. Burgemeester Lenferink heeft de twee panden op nummers 2 en 4 gesloten omdat hier ’herhaaldelijk ernstige en omvangrijke overtredingen van de Opiumwet geconstateerd zijn’. Op woensdag 22 september dit jaar rolde de politie al eens een grote hennepkwekerij in de loodsen op, maar op de dag voor kerst bleek dat er op nummer 4 opnieuw een kwekerij in werking was.

Aan de twee panden, die op de gevel de tekst ’INKunst Webshop & Galerie’ dragen, kleeft een jarenlange geschiedenis van drugsteelt en -handel. In 1997 rolden politie, belastingdienst en douane in de zaak, die toen Growshop Art Grow heette, voor het eerst een professionele hennepkwekerij op. Ook in 2008, 2011 en 2017 kwamen politie en justitie in actie, omdat er toen opnieuw hennep in de panden werd gekweekt. Het is volgens Lenferink ’aannemelijk’ dat beide bedrijfspanden ’bekend zijn in de georganiseerde (drugs)criminaliteit en met elkaar in verband staan’. Hij vindt het noodzakelijk om de bedrijfspanden langdurig te sluiten.

Nu de gemeente in het bedrijfspand aan de Rijnstroomstraat 2 herhaaldelijk ’ernstige en omvangrijke overtredingen van de Opiumwet’ heeft geconstateerd, is er volgens haar sprake van een ernstige verstoring van de openbare orde en veiligheid. ’Het bedrijfspand is bekend in het criminele circuit en dit moet doorbroken worden. Om herhaling van deze ernstige overtredingen op deze locaties te voorkomen, zijn de bedrijfspanden voor 24 maanden gesloten, tot 24 december 2023’. Bedrijfsmatige hennepteelt en -handel en verkoop van (soft)drugs heeft volgens de gemeente ’een negatieve invloed op het openbare leven en het woon- en leefklimaat’.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.