Bedreigde Leidse huisarts blijft positief: ’Veel ongevaccineerden hebben angst. Dat moeten we serieus nemen’

Walter Schrader: ,,We kregen allemaal een dreigbrief dat we ons moeten verantwoorden voor een tribunaal vanwege genocide omdat we vaccineerden.”© Foto Hielco Kuipers

Marieta Kroft
Leiden

Wie wordt de persoon van het jaar van 2021? De komende dagen kunt u elke dag kennismaken met twee genomineerden, personen uit de Leidse regio en Duin- en Bollenstreek die zich in het afgelopen jaar op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor de regio of de samenleving. Vanaf vrijdag kunt u stemmen via deze site of een formulier in de krant. In de loop van januari wordt de winnaar bekend gemaakt. Hieronder de nominatie van Walter Schrader.

Walter Schrader zet zich behalve voor zijn patiënten actief in voor de bestrijding van de coronacrisis. Dit jaar nog kreeg hij het voor elkaar dat 75.000 doses AstraZeneca-vaccin dat in Nederland niet meer werd gebruikt, naar Namibië gingen. Daar was nog bijna niemand geprikt.

Stem hier op de persoon van het jaar en lees over de andere kandidaten.

Deze actie leidde tot dreigbrieven en in september tot brandstichting in zijn praktijk en een kogelgat in zijn deur. Desondanks blijft hij positief en zal hij zich ook na zijn pensioen per 1 januari inzetten voor een betere wereld. Zo werkt hij aan een voedselbos en plaatst hij fijnstofapparatuur door Leiden.

Lees ook: Leidse huisarts Walter Schrader gechoqueerd en boos na poging tot brandstichting: ’De dader verdient gevangenisstraf. Punt uit!’

Hij is over de ergste schrik heen na de brandstichting en het kogelgat in de voordeur van zijn praktijk aan de Zoeterwoudsesingel. „Ik heb zoveel lieve en warme reacties mogen ontvangen.” Hij tilt de flessen wijn die onder zijn bureau staan, één voor één omhoog. „Een aanslag op mijn leven? Welnee, een aanslag op mijn lever. Haha.”

Ellende

De politie is nog druk met het onderzoek naar de dader, zegt hij. Daar heeft hij alle vertrouwen in. „De ellende begon na mijn petitie om 100- tot 200.000 vaccins die over de datum dreigden te raken naar Namibië te krijgen. Het was een actie met bevriende huisartsen en ondernemers. Een pandemie kun je pas bestrijden, als je vaccineert en preventieve maatregelen neemt over de hele wereld.”

Het was hem eerder wel gelukt om het ministerie van VWS zover te krijgen dat er 75.000 doses naartoe mochten. De petitie kreeg echter geen navolging, maar schudde buurland Duitsland wel wakker. „Na ons initiatief wilde ook Duitsland niet achterblijven en stuurde honderdduizenden vaccins naar hun oude kolonie.”

De afgelopen twee jaar stond Schrader regelmatig in het nieuws met zijn creatieve aanpak van de coronacrisis. Aan het begin, toen er nog amper het besef was dat er een tekort was, liep de arts al de benen uit zijn lijf om mondkapjes, brillen, schorten enzovoort, in te zamelen. „Mijn hele praktijk stond op een gegeven moment vol.”

Hij deelde alles uit aan collega’s in Leiden, thuiszorgorganisaties en woonzorgcentra. Met een groot team van vrijwilligers distribueerde hij het desinfectiemiddel dat een Leidse ondernemer beschikbaar had gesteld. Op afhaalpunten in Leiden, Amsterdam, Dordrecht en Den Haag was het tegen een vrijwillige bijdrage af te halen.

De polarisatie in de maatschappij nam toe dit jaar en dat merkten ook de huisartsen. „We kregen allemaal een dreigbrief dat we ons moeten verantwoorden voor een tribunaal vanwege genocide omdat we vaccineerden. Ik kreeg een extra dreigbrief waarin ook naar Namibië werd verwezen. Kort daarna was de brandstichting.”

Antivaxers

Schrader vroeg zich herhaaldelijk af waarom iemand het persoonlijk op hem had gemunt. Hij denkt dat de dader een eenling is die zich niet gehoord voelt. Boos op de groep antivaxers is hij allerminst. „Ik vind dat je ze ook niet mag weigeren op de ic als ze corona krijgen. Veel ongevaccineerden hebben angst. Dat moeten we serieus nemen, door te luisteren en goede informatie te geven. Als we ze gaan demoniseren, werken we mee aan de tweespalt in de maatschappij.”

Zijn oproep is om ’in gezamenlijkheid op te trekken’. „Als degene die hulpverleners en politici bedreigt, de liefde en warmte in zijn leven had ervaren die ik nu voel, dan had hij het nooit gedaan.”

Op 31 december breekt zijn laatste werkdag aan. De huisarts gaat met pensioen. Toch is Leiden nog lang niet van hem af en bruist hij van de ideeën om de bevolking gezond te houden. Zo legt hij samen met de wijkvereniging van Roomburg dit voorjaar een voedselbos aan in het Matilopark.

„Het ontwerp voor 450 vierkante meter vol met fruitbomen, struiken met bessen en kruiden ligt er. We overleggen met de gemeente Leiden over nog eens 2000 vierkante meter. Het is een voorbeeldproject dat zo te kopiëren is in bijvoorbeeld het Singelpark. De frisse buitenlucht en gezond eten is goed voor ieder mens. Vandaar dat Zorg en Zekerheid het project subsidieert.”

Fijnstof

Bovendien werkt hij aan een waarschuwingssysteem voor fijnstof in Leiden. „Met vrijwilligers zetten we apparatuur in elkaar die fijnstof en CO2 meet. Na de lockdown hangen we ze verspreid over de stad. Iedere Leidenaar krijgt op zijn smartphone een waarschuwing als er te veel fijnstof aanwezig is, zodat de ramen en deuren beter dicht kunnen blijven.”

Ondanks de hectische maanden die achter hem liggen, blijft Schrader positief. „De massaliteit van de steunbetuigingen is onbetaalbaar. Het is alleen jammer dat ik niet passend afscheid van mijn circa 1850 patiënten kan nemen.”

Walter Schrader (66)

Burgelijke staat: getrouwd, twee kinderen

Beroep: huisarts in Leiden (2002 - 2021). Voorheen onder meer tropenarts, hoofd reizigersvaccinatie GGD Rotterdam, gevangenisarts, rampenarts, medisch onderzoeker, universitair docent.

Vrije tijd: oprichter Stichting Redistributie Medische Instrumenten (om afgeschreven medisch materiaal een tweede leven te geven), schrijven, muziek maken, tuinieren

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.