De missie van Selda Abyar, moeder van verongelukte Doris: ’Je kind verliezen is het ergste wat er is’

Selda Abyar: Juist door alle reacties weet ik nu: ik sta niet alleen.”© Foto Hielco Kuipers

Miep Smitsloo
Leiden

Wie wordt de persoon van het jaar van 2021? De komende dagen kunt u elke dag kennismaken met twee genomineerden, personen uit de Leidse regio en Duin- en Bollenstreek die zich in het afgelopen jaar op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor de regio of de samenleving. Vanaf vrijdag kunt u stemmen via deze site of een formulier in de krant. In de loop van januari wordt de winnaar bekend gemaakt. Hieronder de nominatie van Selda Abyar.

Het ongeval op de Steenstraat waarbij haar zevenjarig dochtertje Doris om het leven kwam, bracht in Leiden een golf van ontzetting teweeg. Na drie maanden trad haar moeder Selda Abyar (36) in de openbaarheid.

Stem hier op de persoon van het jaar en lees over de andere kandidaten.

Haar boodschap: Leiden moet alles in het werk stellen om dergelijke ongelukken met kwetsbare fietsers te voorkomen. Sindsdien is de verkeersveiligheid van jonge fietsers in de stad haar persoonlijke missie geworden.

Lees ook: Taxipassagier gooit deur open waardoor 7-jarige Doris verongelukt. Moet daarvoor voor de rechter verschijnen

Dat haar initiatieven om Leiden veiliger te maken voor fietsers zich als een olievlek verspreiden, wist ze. Er wordt aan alle kanten aan haar getrokken. Maar dat het Leidsch Dagblad haar ook nog nomineert als Persoon van het Jaar, maakt Abyar extra dankbaar.

,,Ik waardeer het ontzettend dat zoveel mensen me steunen. Die reacties én nu de nominatie sterken me in mijn gevoel dat moeders en vaders begrijpen dat ik om maar één reden aan de weg timmer: ik wil niet dat hen hetzelfde overkomt als wat mij is overkomen. Je kind verliezen is het ergste wat er is.”

Na het dodelijk ongeluk ging afgelopen voorjaar een golf van ontzetting door de regio. Abyar’s dochtertje Doris (7) fietste op 5 juni met haar ouders door de drukke Steenstraat, waar de bussen tijdelijk in twee richtingen reden. Ze werd geraakt door een openslaande deur van een taxi, viel en kwam onder een bus terecht.

Sindsdien weet zij een deel van haar eigen verdriet om te buigen naar initiatieven voor andere kinderen. Ze gebruikt al haar energie om de gemeente, instanties, weggebruikers en ouders te wijzen op de kwetsbaarheid van fietsers, specifiek die van kinderen.

Fietshelmen

Dat deed Abyar in september in een emotioneel interview met het Leidsch Dagblad. Vorige maand reikte ze fietshelmen uit aan alle kinderen van de Leidse Houtschool, de voormalige basisschool van Doris. Daarna ontploften social media zo ongeveer, zoveel adhesiebetuigingen kreeg ze van ouders, maar bijvoorbeeld ook van de Denktank Artsen voor veilig fietsen, die er net als zij voor pleiten dat meer mensen een fietshelm gaan dragen. Ook al zou een fietshelm Doris niet hebben geholpen.

„Ik zie nu kinderen van de Leidse Houtschool met hun helmen op fietsen. Dat doet me goed. Laatst spraken ze het hoofd van de school aan met: ’Meester, u heeft zelf nog geen helm op!’

Op de dag dat we de helmen brachten, kreeg ik ontroerende en hartverwarmende reacties van ze, zo van: ’Heeft u nog een kind?’, of: ’Het spijt me zo wat er met Doris is gebeurd’.

Haar missie gaat onverdroten door. Momenteel is ze druk doende om voorbereidingen te treffen om in Leiden een afdeling van Fietshelden op te zetten. Dat is een wereldwijde bewustwordingscampagne over fietsen voor basisschoolleerlingen (zie fietshelden.org). Over de hele wereld zijn er 130 fietsburgemeesters in allerlei steden. In Nederland onder meer in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Zij werken samen met plaatselijke scholen. Kinderen worden daarbij gestimuleerd om zelf met ideeën te komen om het fietsen veiliger te maken.

Niet alleen

„Zo fijn dat door deze nominatie dit project meer onder de aandacht wordt gebracht. Het is de bedoeling dat we met diverse instanties in Leiden, zoals School op Seef, gaan samenwerken, en dat er ook in Leiden een fietsburgemeester komt. We hopen in april volgend jaar in samenwerking met onder andere de fietsburgemeester van Den Haag met de campagne te starten. Hopelijk krijgen we hierbij ook de medewerking van de gemeente Leiden, specifiek van de burgemeester en wethouder North van verkeerszaken. We hebben ook hun commitment nodig.”

Abyar trekt samen op met haar vriendin Marja Burger, die de geboren Iraanse – haar werk aan de universiteit bracht het gezin in 2019 naar Leiden – met raad en daad bijstaat. „Mijn man, ons andere dochtertje en ik wonen nu ver van ons eigen land vandaan. We hebben hier geen familie en nog maar weinig vrienden. Zoveel mensen begrijpen waarom ik dit doe en steunen me daarbij. Juist door alle reacties weet ik nu: ik sta niet alleen.”

Selda Abyar (36)

Burgerlijke staat: getrouwd met Rahim, dochtertjes Doris (op zevenjarige leeftijd verongelukt op 5 juni) en Manisa (3).

Beroep: biochemicus, bezig met promotieonderzoek bij Leiden Institute of Chemistry

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.