Raad van State keurt plan Ghoyhuys Oud Ade goed

door Jan van Ommen
Den Haag

De Raad van State heeft woensdag alle bezwaren van de buren tegen de legalisatie van recreatie- cursus- en evenementenbedrijf het Ghoyhuys in Oud Ade van tafel geveegd. De buren vrezen vooral ernstige parkeeroverlast pal voor hun woning aan de Zuidzijderweg als er vaker en meer bezoekers naar het Ghoyhuys nieuwe stijl komen.

Ze tekenden dan ook bezwaar aan tegen het bestemmingsplan, nodig om het recreatiebedrijf in zijn huidige vorm te legaliseren. Het plan regelt onder meer de parkeerplaatsen bij de tien recreatieappartementen en de multifunctionele ruimte, waar cursussen worden gegeven, bijeenkomsten worden belegd en vergaderingen mogelijk zijn.

In de einduitspraak stelt het hoogste bestuursrechtscollege vast dat er tien parkeerplaatsen bij de recreatieappartementen beschikbaar zijn en nog eens vijftien plekken voor de multifunctionele ruimte. Op eigen terrein bij het Ghoyhuys zijn slechts twaalf plekken beschikbaar, maar er zijn nog 25 plaatsen beschikbaar op een perceel vlakbij. Alleen ligt dat parkeerterreintje dicht bij de woning van de buren, die daar grote bezwaren tegen hebben.

Volgens de buren mocht dat parkeerterrein alleen gebruikt worden door recreanten die in de omgeving gaan wandelen. De Raad van State stelt evenwel vast dat het parkeerterrein wel degelijk door bezoekers van het Ghoyhuys gebruikt mag worden. Overigens is het een overloop-parkeerplaats die alleen wordt gebruikt als er meer bezoekers dan normaal in het Ghoyhuys zijn en de twaalf plekken aldaar bezet zijn.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.