Belgische viroloog Marc van Ranst slaat uitnodiging om naar Leiden te komen af: ’Ik steek nog eerder naalden in mijn ogen’

Marc Van Ranst tijdens een rechtszaak in Mechelen in september 2021.

Marc Van Ranst tijdens een rechtszaak in Mechelen in september 2021.© Foto Nicolas Maeterlinck/Belga

Tim Engelbart
Leiden

De Belgische topviroloog Marc van Ranst komt niet naar de Leidse studio van de Alphense antivaxstichting BPOC2020. „Ik zal nog eerder naalden in mijn ogen steken dan deel te nemen aan jullie toneelstuk”, laat de Vlaamse wetenschapper weten.

Van Ranst ontving de uitnodiging vanwege een interview dat het Algemeen Dagblad woensdag afdrukte met de aan de KU Leuven werkzame hoogleraar. „Toch gaat u weleens in gesprek met antivaxers”, schreef de krant. „Zeker”, antwoordde Van Ranst. „Niet op eigen initiatief, maar als een wappie-organisatie me vraagt om te komen spreken, dan doe ik dat. In het begin is de situatie altijd zeer geladen, maar later is er toch respect. Je hebt tenminste gedurfd met hen te babbelen.”

Lees ook: ’Openbaar Ministerie laat ondanks bewijs de zaak tegen complotdenker Pieter Kuit (BPOC2020) varen: ’Geen redenen voor nader onderzoek’

De Alphense stichting BPOC2020 stuurde daarom dezelfde dag nog een uitnodiging naar Van Ranst, met de vraag of hij wilde langskomen om een video op te nemen in de Leidse studio van de organisatie. „U heeft ons eerder gelabeld als wappie-organisatie”, schrijft de stichting van vader en dochter Pieter en Jade Kuit die eerder schermde met rechtszaken bij het Internationaal Strafhof tegen het kabinet-Rutte wegens het door henzelf als ’genocide’ bestempelde vaccinatiebeleid. „Wij zouden graag met u in gesprek gaan in onze studio in Leiden.”

Toneelstuk

Die uitnodiging deed de viroloog woensdagmiddag voornamelijk in lachen uitbarsten. „Hahahaha, beste BPOC2020, ik zal nog eerder naalden in mijn ogen steken dan deel te nemen aan jullie toneelstuk”, liet Van Ranst en plein public weten.

Die afwijzing viel niet in goede aarde bij de Alphense stichting, die geïrriteerd reageerde. „De heer Van Ranst kan niet het fatsoen opbrengen persoonlijk op onze e-mail te antwoorden. In plaats daarvan geeft hij een reactie via Twitter die elk fatsoen en behoorlijke omgangsvorm ontbeert.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.