Huisartsen Hans van Selm en Margit Smid hangen op 1 januari hun witte jas definitief aan de kapstok

Gezondheidsinstituut Dillenburg aan de Prinses Irenelaan, waar ook een huisartsenpraktijk gevestigd is.

Gezondheidsinstituut Dillenburg aan de Prinses Irenelaan, waar ook een huisartsenpraktijk gevestigd is.© Google Street View

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn

Twee sinds de jaren ’80 in Alphen werkzame huisartsen stoppen deze week met hun functie. Zowel Hans van Selm van Dillenburg als Margit Smid van Prelude vinden het tijd om hun medische taken neer te leggen.

Dat schrijft het Alphense zorgtijdschrift ’Beter’ in de wintereditie. Beide artsen stoppen op 1 januari.

Hans van Selm is begonnen in 1988 als militair arts, en nam halverwege jaren ’90 de huisartspraktijk Van der Steen over. Van Selm heeft dit getransformeerd tot zorgcentrum Dillenburg. „Niet langer vanuit een op zichzelf gerichte praktijk, maar in samenwerking met meedere artsen”, schrijft de zorgorganisatie Alphen op één lijn, en roemt de huisarts als ’één van de grondleggers’ van Dillenburg.

Van Selm gaat de vrijgekomen tijd gebruiken voor reizen en golfen, maar gaat ook nandenken over het stroomlijnen van de huisartsenzorg. Zijn patiënten worden overgenomen door Elske Vonk, die zal worden ondersteund door Joop Schat.

Permanent in de versnelling

Tegelijkertijd stopt ook Margit Smid, die bijna veertig jaar in Alphen werkzaam is geweest bij Prelude. In het begin was ze één van de weinige vrouwelijke huisartsen uit de hele gemeente. In de loop de rjaren heeft ze de zorg flink zien. „Nu ik nog goed fit en ’bij-de-tijd’ ben, is dit een mooi moment om te stoppen”, laat ze weten. Smid roemt het ’dynamische werk’, maar zegt dat de baan in de loop der jaren wel zwaarder is geworden. De afzwaaiende huisarts is blij met de rust die ze krijgt, maar heeft ook van het werk genoten, vertelt ze. „Alsof je permanent in de versnelling staat.”

De patiënten van Smid worden overgenomen door Jelle de Gelder, maar de komende tijd zal Smid wel lid blijven van het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, en actief blijven als vertrouwenspersoon van de Hospicegroep Alphen aan den Rijn. Ook hoopt ze meer tijd te kunnen vrijmaken voor haar hobby’s. „Ik kijk er naar uit om meer tijd te kunnen besteden aan muziek. Ik zing in een barokkoor en speel graag piano.”

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.