Persoon van het Jaar 2021

Ruud Sep
Leiden

De stemming voor de Persoon van het Jaar 2021 is gesloten.

Iedereen die de afgelopen twee weken de moeite heeft genomen om een stem uit te brengen, wordt daarvoor hartelijk bedankt. De redactie van het Leidsch Dagblad gaat nu aan de slag om de internetstemmen te controleren op rechtmatigheid. Daarnaast moeten ook de per post binnengekomen stemmen nog worden geteld. Hoe lang we daarmee bezig zijn, valt op dit moment moeilijk te voorspellen. Zo gauw wij een betrouwbaar beeld hebben van de stemming, maken wij de definitieve uitslag bekend.

De genomineerden zijn, in de volgorde waarop we hen de laatste week van 2021 aan u voorstelden:

Regina Plat

Zuster Regina Plat is de algemeen overste van de congregatie van zusters Dominicanessen van Voorschoten. Onder haar leiding en die van de andere bestuursleden kwam de zorgafdeling van het klooster per 2017 onder de hoede van Marente en werd het kloostercomplex in 2019 grotendeels gemeentelijk monument. Ze betrok een ieder die wilde bij de plannen voor een nieuwe invulling van landgoed Bijdorp, waarbij de zorg voor kwetsbaren centraal moet staan. Dat plan ligt er nu, al is dat volgens haar vooral met dank aan de adviseurs. Lees hier het interview met Plat.

Jeroen Birnie

Jeroen Birnie werd het gezicht van de actie tegen de komst van een extra veld voor hockeyclub Roomburg ten koste van het Roomburgerpark in Leiden. Hij voerde aanhoudend actie en vroeg samen met zijn echtgenote Liesbeth van Loon het referendum aan waarin een kleine 70 procent van de Leidenaars het plan naar de prullenbak verwees. Lees hier het interview met Birnie.

Giny Schoemaker en Theresa Steeman

Weinigen nemen het op tegen de Universiteit Leiden en de gemeente én winnen. Giny Schoemaker en Theresa Steeman is het gelukt. Op donderdag 16 september ging de vlag uit in het Doelencomplex, toen vicevoorzitter Martijn Ridderbos van de universiteit de handdoek in de ring gooide. Lees hier het interview met hen.

Arno Kamminga

Hij verschijnt wereldwijd op de belangrijkste podia om er medailles om zijn hals te laten hangen. Vorige week nog kon hij weer wat spijkertjes in de muur tikken voor het goud en zilver dat hij in Dubai vergaarde. Maar het meest bijzondere was het Olympisch zilver dat hij in Tokio kreeg omgehangen. Historisch zilver ook nog eens, want Kamminga was de eerste Nederlander die op de 100 meter schoolslag een olympische finale haalde. Lees hier het interview met hem.

Walter Schrader

Walter Schrader zet zich behalve voor zijn patiënten actief in voor de bestrijding van de coronacrisis. Dit jaar nog kreeg hij het voor elkaar dat 75.000 doses AstraZeneca-vaccin dat in Nederland niet meer werd gebruikt, naar Namibië gingen. Daar was nog bijna niemand geprikt. Deze actie leidde tot dreigbrieven en in september tot brandstichting in zijn praktijk en een kogelgat in zijn deur. Desondanks blijft hij positief en zal hij zich ook na zijn pensioen per 1 januari inzetten voor een betere wereld. Zo werkt hij aan een voedselbos en plaatst hij fijnstofapparatuur door Leiden. Lees hier het interview met Schrader.

Selda Abyar

Het ongeval op de Steenstraat waarbij haar zevenjarig dochtertje Doris om het leven kwam, bracht in Leiden een golf van ontzetting teweeg. Na drie maanden trad haar moeder Selda Abyar (36) in de openbaarheid. Haar boodschap: Leiden moet alles in het werk stellen om dergelijke ongelukken met kwetsbare fietsers te voorkomen. Sindsdien is de verkeersveiligheid van jonge fietsers in de stad haar persoonlijke missie geworden. Lees hier het interview met haar.

Fons Verheijen

Architectuur is zijn grote liefde. In vijf jaar tijd geeft Fons Verheijen anderhalf miljoen euro uit aan projecten op het gebied van kunst en architectuur. Het geld kwam zijn kant uit toen hij een rechtszaak met Naturalis schikte. Verheijen was van mening dat het museum door de nieuwbouw zijn oorspronkelijke ontwerp om zeep hielp. Lees hier het interview met Fons Verheijen.

Harry Admiraal

Het kilometerslange strand vormt dagelijks het werkterrein van de Noordwijkse Reddingsbrigade (NRB). In juli was dat anders. Voorzitter Harry Admiraal verleende met vrijwilligers van zijn NRB hulp aan de vele mensen die in Valkenburg waren overvallen door de watersnood. Als genomineerde voor Persoon van het jaar, is Admiraal het gezicht van de Noordwijkers die voor even het strand verruilden voor het Limburgse heuvelland. En zij stonden daarin niet alleen. De vrijwilligers ondervonden in Valkenburg aan de Geul de steun van zeshonderd collega’s van de Nationale Reddingsvloot. Lees hier het interview met Admiraal.

Mart Hoogkamer

Er was deze zomer geen ontkomen aan. Heel Nederland ging ’Zwemmen in Bacardi Lemon’. Van Groningen tot Maastricht en van Den Helder tot Middelburg; de ultieme hit schalde in elk voetbalstadion, iedere sporthal en welke uitgaansgelegenheid dan ook door de speakers. En vrijwel iedereen blèrde als vanzelf uit volle borst mee met Leidenaar Mart Hoogkamer. De Kooibooi, het straatschoffie met het gouden keeltje, dat zingen niet alleen met de paplepel werd ingegoten maar door zijn vader soms door de strot geduwd werd, beleefde zijn definitieve doorbraak. Lees hier het interview met hem.

Wim Voermans

De macht van de regering en zelfstandige bestuursorganen is zo groot geworden, dat zij het parlement in de schaduw stelt. De Nederlandse burgers lopen daardoor het risico de democratische controle op hun overheid te verliezen, waarschuwt de Leidse hoogleraar staatsrecht Wim Voermans. In februari dit jaar legde Voermans zijn zorgen neer in het persoonlijk getinte boek ’Het land moet bestuurd worden’. Maar hij is optimistisch: parlement en burgers beginnen door te krijgen dat zij hun rechten dreigen te verliezen aan een ’ontketende overheid’. Lees hier het interview met Voermans.

Stem!

Stemmen kan hieronder (voor de stemknop naar beneden scrollen). Is het formulier niet zichtbaar? Klik dan op deze link.

De verkiezing is een traditie van het Leidsch Dagblad om bijzondere regiogenoten aan het eind van het jaar in het zonnetje te zetten. Vorig jaar wonnen de verpleegkundigen Kirsten Schoenmaker en Emmi Velema.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.