Eindelijk staat ’t zwart op wit: ’Goede ventilatie is belangrijk’. Laten we daar dan ook werk van maken, klinkt het | opinie
Er moet snel een taskforce ventilatie komen om zorginstellingen, buurthuizen en dagbestedingen voor ouderen beter tegen covid te beschermen, betoogt Gusta Willems.
Coronabesmetting via de aerogene route kan voorkomen worden door betere ventilatie, aldus het RIVM. Hier is te weinig aandacht voor, vindt Gusta Willems van seniorenorganisatie KBO-PCOB. „Rutte IV moet een taskforce ventilatie oprichten. Senioren verdienen veilige lucht.”
„Eindelijk staat het zwart op wit: ’Goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat en draagt bij aan het beperken van de overdracht van respiratoire infectieziekten zoals covid-19.’ Deze zin komt uit het rapport ’Effect van verschillende ventilatiehoeveelheden op aerogene transmissie van SARS-CoV-2 - Risicoschatting op basis van het AirCoV2-model’, opgesteld door het RIVM en in opdracht van het demissionaire kabinet-Rutte III.
Laten we eerlijk zijn: stiekem wisten we dit natuurlijk al. Net als het demissionaire kabinet. Zo is tijdens de coronapersconferenties, naast de bordjes met handen wassen, mondkapje op en anderhalve meter afstand bewaren, opeens het bordje ’ventileren’ te zien. Maar nu is het dus officieel. Ventileren helpt en het wordt eens tijd dat het (nieuwe) kabinet ventileren vorm gaat geven. Was niet alleen je handen stuk, maar maak van ventileren ook een krachtig werkwoord.
Verloren tijd
Met het rapport komt ook een einde aan een publieke discussie die de afgelopen coronaperiode tussen wetenschappers en betweters heeft gewoed. In plaats van tegenover elkaar staan, kunnen we nu eindelijk aan de slag en veel verloren tijd inhalen. Dan slaan we ook direct meerdere vliegen in één klap. Goede ventilatie is namelijk niet alleen van belang in de strijd tegen het coronavirus, maar ventileren is áltijd belangrijk, óók volgens het RIVM.
Met goede ventilatie ga je de strijd aan tegen fijnstof, influenza, de mrsa-bacterie, stikstof, pollen en tal van andere ziekteverwekkers. Het binnenmilieu van scholen staat in dat kader al langer op de agenda. Laten we de coronacrisis dan ook gebruiken als een wake-upcall voor beter ventileren.
Structurele aandacht voor goede ventilatie is nodig. Uiteindelijk moet de beschikbaarheid van schone lucht net zo vanzelfsprekend zijn als de beschikbaarheid over schoon kraanwater. En niet alleen in scholen en kantoorgebouwen maar ook in verpleeg- en buurthuizen. Dat is een grote opgave, zeker nu we ook bezig zijn met de energietransitie. Maar dit hoeft geen of-of verhaal te zijn, laten we er en-en van maken. Dat vraagt om een integrale benadering. Juist nu.
Uitdagingen
Omdat de (nieuwe) minister van Volksgezondheid al voor genoeg uitdagingen staat, pleit KBO-PCOB voor een taskforce ventilatie die van gezonde lucht echt eens werk maakt. De taskforce kan de verschillende sectoren (zorg, maatschappelijk werk et cetera) met eigen ontmoetingsplekken ondersteunen en kan het OMT waar nodig adviseren. Dat is niet alles, we vragen ook om zichtbare informatie over ventilatie op grond waarvan bezoekers een eigen weging kunnen maken als het gaat om hun aanwezigheid in het betreffende pand.
Investeringsimpuls
Verder vragen we om een investeringsimpuls om ook kleinschalige ontmoetingsplekken, zoals seniorenverenigingen met een clubgebouw, te ondersteunen in hun opdracht als het gaat om de realisatie van goed geventileerde ruimtes.
Corona gaat misschien wel nooit meer weg uit ons leven. Willen we als samenleving de eenzaamheid - die door de lockdowns en beperkte sociale contacten voor vele kwetsbaren zo intens is geweest - doorbreken, dan moeten we snel aan de slag met veilig ventileren. De politiek is nu aan zet.”
Gusta Willems, hoofd communicatie Seniorenorganisatie KBO-PCOB