Grote brand verwoest buurthuis van Leidse speeltuinvereniging de Vijf Hoven: ’Triest dat het op deze manier eindigt’

© Toon van der Poel

© Toon van der Poel

© Toon van der Poel

© Toon van der Poel

© Toon van der Poel

© Toon van der Poel

© Toon van der Poel

Voor de brandweer was er geen beginnen aan.© Foto Taco van der Eb

1 / 8
Internetredactie
Leiden

Het oude clubgebouw van de Leidse speeltuinvereniging De Vijf Hoven is tijdens de jaarwisseling volledig door brand verwoest.

Toen de brandweer rond 1.15 uur aankwam, sloegen de vlammen al metershoog uit het pand aan de Hoflaan. Een half uur later resteerde een smeulende puinhoop.

Tegenover het afgebrande buurthuis staat een nieuw schoolgebouw van basisscholen De Ley en Leimundo. Dat heeft de brandweer weten te redden door het nat te spuiten.

Ook een keet met huis in aanbouw kon gered worden. Dat was nog spannend, omdat bomen ook deels vlam vatten. Er zijn geen gewonden gevallen. De oorzaak van de brand is niet bekend, meldt de woordvoerster van de brandweer.

(Tekst gaat door onder de video)

Speeltuinvereniging De Vijf Hoven werd een aantal jaar geleden opgeheven. Sindsdien bleef het gebouw als een buurthuis dienst doen, met allerlei georganiseerde activiteiten. Welzijnsorganisatie Thuis Op Straat (TOS) werd de vaste gebruiker van eht gemeentelijke pand. Na de nieuwe aanbesteding van het welzijnswerk in Leiden in 2020 nam de Rotterdamse stichting SOL dat over.

Het verouderde gebouw aan de Hoflaan stond op de nominatie om gesloopt te worden. In afwachting van de bouw van een nieuw buurtcentrum maakte SOL er nog minimaal gebruik van. ,,Daar zou komende week helemaal een einde aan komen’’, vertelt manager Fred Verhoogt. ,,We stonden op het punt om onze activiteiten tijdelijk te verplaatsen naar Huis van de Buurt Vogelvlucht aan de Boshuizerkade.’’

Burgemeester Henri Lenferink noemt de grote brand in het oude buurthuis ’heel vervelend’. ,,Dat het al bijna niet meer gebruikt werd, kun je hooguit omschrijven als een geluk bij een ongeluk.’’

© Toon van der Poel

© Toon van der Poel

© Toon van der Poel

© Toon van der Poel

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.