Ondanks vuurwerkverbod meer werk voor brandweer en LUMC; hulpdiensten blijven zelf buiten schot tijdens drukke jaarwisseling

De Leidse brandweer turft het aantal uitrukken tijdens oudejaarsnacht: de grote brand in het buurthuis van speeltuinvereniging De Vijf Hoven is de negende.© Foto Taco van der Eb

Hielke Biemond
Leiden

De hulpdiensten zijn in de Leidse regio, de Duin- en Bollenstreek en de Alphense regio buiten schot gebleven tijdens de jaarwisseling - op voorhand hun grootste zorg. Slechts in een enkel geval werd de situatie ietwat grimmig bij een optreden.

Dat wil niet zeggen dat Oud en Nieuw rustig is verlopen voor de hulpdiensten. De brandweer Hollands Midden en het LUMC hadden het ondanks het vuurwerkverbod drukker dan tijdens de laatste ’normale’ jaarwisseling voor de coronapandemie.

Zes personen moesten met vuurwerkletsel naar het Leidse ziekenhuis worden afgevoerd, in de meeste gevallen jongeren die door vuurwerkbommen zware verwoningen hadden opgelopen aan hun handen en ogen.

Dat gebeurde onder meer op het Marktplein in Katwijk. Het slachtoffer gaf daar zelf aan dat hij vuurwerk had opgeraapt dat nog niet was afgegaan. Er bleken op het plein meerdere onontplofte Cobra’s te liggen, zulk zwaar illegaal vuurwerk dat de politie het terrein afzette en het Team Explosieven Verkenning (TEV) liet aanrukken.

Het Leidse ziekenhuis was wel een uitzondering in de regio: bij de andere twee ziekenhuizen en drie huisartsenposten in bleef het juist rustiger dan in voorgaande jaren. De ziekenhuizen Alrijne en Groene Hart namen ook ditmaal geen vuurwerkslachtoffers in behandeling. Over het geheel bezien heeft het vuurwerkverbod daarmee toch gezorgd voor de beoogde ontlasting van de zorg, stelt de Veiligheidsregio Hollands Midden.

Druk

Omdat het beschermen van de hulpdiensten zelf vooropstond, was op voorhand duidelijk dat zij vuurwerkverbod niet of nauwelijks zouden handhaven. Vooral inwoners van de grotere plaatsen als Katwijk en Leiden maakten daarvan gebruik door ouderwets het nieuwe jaar in te luiden, en daar op oudejaarsavond al vroeg mee te beginnen.

Voor de brandweer was het dan ook een ronduit drukke jaarwisseling, met in de hele regio 148 meldingen, tegenover 121 vorig jaar en 135 in het jaar daarvoor. Het ging ditmaal ook om een aantal opvallend grote branden.

In Leiden ging het buurthuis van speeltuinvereniging De Vijf Hoven na middernacht volledig in vlammen op. De brandweer zag al bij aankomst dat het gebouw reddeloos verloren was, en richtte zich op het redden van het naastgelegen schoolgebouw en een huis-in-aanbouw. Dat lukte.

Aan de Kerkstraat in Katwijk woedde vroeg eerder op de avond al een grote brand in een woning boven Bakker van Maanen. De brandweer kreeg dat vuur binnen een halfuur onder controle. De bewoners bleven ongedeerd, maar moesten de jaarwisseling noodgedwongen elders onderbrengen. De bakkerij, die op dat moment uiteraard gesloten was, liep schade op.

De Alphense brandweer kon niet voorkomen dat twee appartementen aan de Geerestein enorme schade opliepen. Het is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan, wel dat die op het balkon begon en naar binnen sloeg. Er raakte niemand gewond.

De Leidse brandweer had het zo druk dat de vrijwilligers op de zijkant van de wagen het aantal uitrukken turfden. Het ging in de stad in totaal om 67 meldingen, ten opzichte van 38 in het jaar ervoor. Veelal ging het om kleinere branden die snel waren geblust en opgeruimd. Drie gebouwen en twee voertuigen vatten vlam. Dat ging onder meer om een auto op de Prins Bernhardlaan in Oegstgeest.

Schrap

De Katwijkse politie had zich schrap gezet en zeer zichtbaar aanwezig op straat, vanwege de eerdere ernstige ongeregeldheden dit jaar rondom de coronamaatregelen. De sfeer bleef tijdens de jaarwisseling over het algemeen rustig en gemoedelijk. Dat vertaalde zich ook in het aantal incidenten: negen. Vorig jaar waren dat er 29 tijdens een bijzonder roerige jaarwisseling.

Het opvallendste incident in Katwijk deed zich voor aan de Meeuwenlaan, waar een jongen zo zwaar werd mishandeld dat hij naar het ziekenhuis moest worden afgevoerd. De mishandelaar bedreigde omstanders en ging er daarna vandoor. Ook op de Boslaan ging het mis: daar reed een politiewagen een voetganger aan.

Lees ook: Schuur vat vlam in Rijnsburg en loopt flinke brandschade op

Lees ook: Automobilist raakt betrokken bij ongeluk in Noordwijkerhout en vlucht weg met drankflessen

Lees ook: Grote brand verwoest buurthuis van speeltuinvereniging in Leiden

Lees ook: Twee appartementen in Alphen aan den Rijn verwoest door brand

Lees ook: Jongen mishandeld tijdens nieuwjaarsnacht in Katwijk, omstanders grijpen in

Lees ook: Auto zwaar beschadigd door brand in Oegstgeest, oorzaak nog onduidelijk

Lees ook: Politieauto rijdt voetganger aan in Katwijk

Lees ook: Explosievendienst naar Katwijk om vuurwerk, één gewonde

Lees ook: Katwijkers moeten jaarwisseling elders doorbrengen: brand brengt forse schade toe aan woning

Lees ook: Brand in laatste uren van het oude jaar zorgt voor visioenen in Noordwijkerhout, maar het moment heeft ook zijn voordelen

Lees ook: Bushokjes en prullenbakken opgeblazen met vuurwerk in Katwijk

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.