Op deze dag in 1997: Toerschaatser komt uit Libië, is nog net op tijd voor de Elfstedentocht en rijdt hem uit | Elfstedentocht Special

Jacob Vredenborg is er klaar voor als de tocht dit jaar komt.

Jaap Heemskerk

Als voorzitter Henk Kroes op donderdag 2 januari om 11.17 uur de verlossende woorden ’It giet oan’, spreekt, zit Jacob Vredenborg nog in Libië. De beroepsduiker uit Warmond mist in 1985 om die reden ook de Elfstedentocht.

In 1986 is hij wel van de partij. Een kruisje heeft hij dan ook al, maar een tweede kans daarop laat hij zich niet ontnemen. Gelukkig werkt zijn werkgever mee. Zijn baas zat in 1963 in militaire dienst en kreeg destijds geen verlof om de tocht te rijden. Hij begrijpt dat Jacob halsoverkop naar Nederland wil. Of hij op tijd zal komen is nog maar de vraag. Een zware rit vangt aan.

Race tegen de klok

Door de internationale boycot van Libië is het niet mogelijk om vanuit Tripoli naar Nederland te vliegen, waardoor de reis voor Vredenborg met 350 kilometer wordt verlengd tot 1.050 kilometer door de woestijn. De race tegen de klok is zenuwslopend. De gecharterde chauffeur neemt pauzes om te bidden, dit tot frustratie van Vredenborg. Om op te schieten kruipt hij ook zelf achter het stuur.

Het vliegveld van bestemming is gelegen op het Tunesische eiland Djerba. Het oponthoud bij de grens duurt langer dan verwacht, waardoor Vredenborg zijn geplande vlucht naar Wenen mist. Als alternatief vliegt hij naar Parijs, waar hij aankomt op het verkeerde vliegveld voor de aansluitende vlucht naar Schiphol. Door een vrachtwagenchauffeur dertig franc te bieden haalt hij het vliegtuig toch. Hij landt op vrijdag op Schiphol.

Macaroni

In de tussentijd koopt de de vrouw van Jacob ondergoed voor de tocht der tochten en maakt ze een pan macaroni klaar. De pastamaaltijd is nauwelijks genuttigd door Jacob of de auto van sportvriend Piet van Winsen rijdt al voor. Van Winsen, regionaal bekend omdat hij veel lokale hardloopwedstrijden heeft gewonnen, is uit Zuid-Frankrijk gekomen voor de Elfstedentocht. Het plan is om de nacht in de auto door te brengen, maar daar is het veel te koud voor. Vlakbij de Frieslandhal bellen ze bij een willekeurig huis aan. Daar mogen ze overnachten.

Dertien uur

De korte nachtrust neemt de vermoeidheid van de bizarre reis bij Vredenborg niet weg, maar hij is een goed getrainde sportman. In Libië loopt hij vijftig kilometer per week hard en trekt hij geregeld de skeelers aan. Het temperatuurverschil met Libië is veertig graden en mede daardoor krijgt hij in de laatste 50 kilometer een inzinking. Toch arriveert Jacob na 13 uur op de Bonkevaart, waardoor hij zijn tweede barre rit in drie dagen met succes voltooit.

Lees hier meer artikelen over de Elfstedentocht van 1997

tikkie terug

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week haar ’verjaardag’ viert.

Wedstrijd:

15e Elfstedentocht

Datum:

4 januari 1997

Plaats:

Leeuwarden

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.