Esmee (14) om het leven gebracht en achtergelaten in Leids sportparkje: ’Wat een onvoorstelbaar verdriet’

Zondag zijn er bloemen neergelegd op de plek waar de 14-jarige Esmee vrijdag werd gevonden.© Taco van der Eb

Hielke Biemond
Leiden

Een 14-jarig meisje uit Hazerswoude-Rijndijk dat vrijdagochtend dood is gevonden in een sportparkje bij de Melchior Treublaan in Leiden, is door een misdrijf om het leven gekomen. De politie heeft een 32-jarige verdachte uit Leiden aangehouden.

Het meisje, Esmee genaamd, werd donderdagavond 30 december rond middernacht als vermist opgegeven. De politie ging daarop tevergeefs naar haar op zoek. Een groepje sporters vond haar lichaam de volgende morgen rond 9.20 uur.

Zij werd in het sportparkje aan de Melchior Treublaan volgens omstanders in een zittende houding aangetroffen. Een hek scheidde haar van het spoor, vlakbij station Lammenschans. De politie kon daardoor snel melden dat zij niet door een trein was aangereden en zette een flink gebied af voor sporenonderzoek. Een politiehelikopter speurde de omgeving af.

(Tekst gaat door onder de foto)

De politie zette vrijdagochtend een flink gebied langs de Melchior Treublaan in Leiden af voor sporenonderzoek.© Toon van der Poel

’Het onderzoek leidde naar het bekend worden van de identiteit van de nu aangehouden verdachte’, laat de politie weten in een schriftelijke verklaring. De 32-jarige Leidenaar zit vast en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Hij wordt maandag 3 januari voorgeleid aan een rechter-commissaris.

’Verschrikkelijk nieuws’

„Dit is verschrikkelijk nieuws”, reageert de Leidse burgemeester Henri Lenferink zondagavond. „Wat een onvoorstelbaar verdriet voor de ouders en familie. Ik leef erg met ze mee en wens ze veel kracht toe om dit te dragen. Ook iedereen die haar goed kende wens ik veel sterkte, dit nieuws zal veel verdriet doen. Het onderzoek is nu in handen van de politie, dus daarover kan ik geen uitspraken doen. Ik hoop voor de ouders dat er snel duidelijkheid komt.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

© Taco van der Eb

De Leidse veehouder Wilbert van der Post kende Esmee al sinds haar geboorte. „Bij iedereen die haar kent, heeft dit dramatische nieuws een enorme impact”, vertelt hij. „Het is als een bom ingeslagen.”

Met een groep vriendinnen van het 14-jarige meisje legde Van der Post zondagmiddag bloemen en knuffels op de plek waar haar lichaam is gevonden. „We staan gewoon machteloos”, verzucht hij. „Dit is het enige wat wij voor haar kunnen doen.”

’Onafscheidelijke vriendinnen’

Zijn dochter is twee maanden ouder dan het slachtoffer, dat in Leiden opgroeide. „Ze hebben bij elkaar in de box gelegen en waren van jongs af aan onafscheidelijke vriendinnen, met een grote liefde voor paarden”, vertelt Van der Post. „Zij kwam bijna elke dag hier op de boerderij, naar haar paard toe. Het was een beetje een stoere meid, zo kon ze zich althans voordoen, maar wel met een heel klein hartje. Gewoon heel lief.”

Eén vraag houdt Van der Post al sinds donderdagavond dag en nacht bezig: wat is er gebeurd? „Dat wil iedereen weten”, benadrukt hij. „Als de verdachte inderdaad degene blijkt te zijn die het misdrijf heeft gepleegd, is het heel belangrijk dat er antwoorden komen op alle vragen. Wij krijgen haar er niet mee terug, maar zeker voor haar ouders en broer is duidelijkheid zo ontzettend belangrijk om dit drama ooit te kunnen verwerken.”

Hoe hard de hemel ’s avonds ook huilt bij de fatale plek, de kaarsen blijven manmoedig flikkeren. Alsof ze Esmee voor eeuwig willen bijlichten in een stad waar dit toch niet had mogen gebeuren, treuren bekenden en onbekenden die even bij haar moeten zijn.

De politie laat weten voor het verdere onderzoek dringend op zoek te zijn naar getuigen. Zij kunnen bellen met de opsporingslijn op 0800-6070 of anoniem Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.