Poging tot verkrachting van Amerikaanse op strand Wassenaar levert dader tbs op. ’Hij zei een kind van haar te willen’

© Archieffoto ANP

Jan Jaap Broekhuijsen
Wassenaar

Een verkrachtingspoging op het Wassenaarse strand op oudejaarsavond een jaar geleden, is Eindhovenaar U.P. (43) bij de Haagse rechtbank op tbs met dwangverpleging komen te staan.

Een Amerikaanse vrouw werd rond half zes ’s avonds door hem aanvankelijk alleen lastig gevallen toen ze op het strand wandelde. Hij begon haar te vragen ’hoeveel?’ en ging haar plots omhelzen. Maar daarna ging het nog veel verder. Hij duwde haar op de grond, ging op haar liggen en voelde met zijn handen tussen haar benen. Hij zei een kind van haar te willen. De vrouw stond doodsangsten uit, maar wist zich uiteindelijk toch te ontworstelen om vervolgens de duinen in te vluchten.

Lees ook: Eis tbs voor poging tot verkrachting van wandelaar op strand Wassenaar: ’Zij heeft doodsangsten uitgestaan’

De Eindhovenaar is volgende deskundigen schizofreen en paranoïde. Hij heeft wanen en hoort stemmen. De rechtbank volgde het tbs-advies van de deskundigen en vonniste overeenkomstig de eis die het Openbaar Ministerie liet horen tijdens de behandeling van de zaak twee weken geleden.

De veroordeelde moet de vrouw 3750 euro smartengeld betalen, en 465 euro schadevergoeding, zo heeft de rechtbank ook bepaald. Het slachtoffer is getraumatiseerd. Ze zou last hebben van herbelevingen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.