CDA en PvdA Teylingen willen hoeveelheid ultrafijnstof gaan meten

Sjaak Smakman
Teylingen

CDA en PvdA in Teylingen willen dat de gemeente behalve de geluidsoverlast van Schiphol ook de hoeveelheid ultrafijnstof gaat meten die onder meer via vliegtuigen in Teylingen neerslaat.

De gemeente laat al een paar jaar het geluid van stijgende en dalende toestellen meten op vier punten in de centra van Sassenheim en Voorhout en in de Rodemolenpolder. Ook Lisse en Noordwijk meten het geluid van overkomende vliegtuigen. Hillegom en Katwijk doen dat niet. De Omgevingsdienst constateerde in 2019 vooral in Sassenheim veel geluidsoverlast en dat Warmonders last hebben van verstoorde slaap omdat de nachtvluchten recht over het dorp gaan. CDA’er Sybrinne de Vries en PvdA’er Paul Witteman willen van het college precieze gegevens hebben over hoe vaak en hoe veel de geluidsnormen de afgelopen jaren zijn overschreden. Op initiatief van het CDA nam de gemeenteraad twee jaar geleden al een motie aan waarin op de VVD na alle partijen zich uitspraken tegen verdere groei van Schiphol.

Naast de geluidsoverlast willen CDA en PvdA dat de gemeente ook gaat meten hoe het staat met de uitstoot van ultrafijnstof. De Gezondheidsraad adviseerde het kabinet vorig jaar om dat structureel te gaan meten vanwege de schade die dat toebrengt aan de gezondheid. Het RIVM doet daar al jaren onderzoek naar rond Schiphol en constateerde dat ultrafijnstof inderdaad schadelijk is: basisschoolkinderen met luchtwegklachten moesten vaker medicijnen gebruiken naarmate er meer ultrafijnstof werd gemeten. Bij volwassenen werd bij hogere concentraties een afname van de longfunctie gemeten.

Op landelijk niveau is er momenteel overleg over het structureel meten van de hoeveelheid ultrafijnstof op een aantal punten. Teylingen, stellen de twee partijen in vragen aan het college, moet zich nu snel melden als gegadigde voor zo’n meetpunt. Ultrafijnstof komt behalve van vliegverkeer ook van andere bronnen, met name van wegverkeer.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.