Politie roept hulp in van publiek rond overlijden Esmee Kortekaas: ’Er zijn nog vragen’ [update]

Annalaura Molducci
Leiden

De politie is op zoek naar de elektrische fiets van Esmee Kortekaas, het 14-jarige meisje uit Hazerswoude-Rijndijk dat op oudjaarsdag dood werd aangetroffen in een parkje in de Melchior Treublaan in Leiden. Ook zoekt de politie aanwijzingen wat er met haar is gebeurd op de dag daarvoor tussen 16 uur en de volgende morgen om tien voor half tien toen ze levenloos werd gevonden.

Lees hier meer artikelen over Esmee

Uit voorlopig onderzoek blijkt dat Esmee op donderdag voor het laatst is gezien om vier uur ’s middags in de buurt van het Vijf Meiplein in Leiden. Daarna ontbreekt elke informatie over wat er met haar is gebeurd. Ook is niet bekend of ze in gezelschap van iemand was.

Daarom roept de politie op om iedereen die mogelijk bewakingsbeelden heeft of iets heeft gefilmd op de route tussen het Vijf Meiplein en de Melchior Treublaan die beelden op te slaan en te delen met de politie, hoe onbeduidend ze ook lijken te zijn.

Lees ook: Update: Politie krijgt ’zeer bruikbare tips’ over fiets van gedode Esmee Kortekaas

Donkere jas

Esmee droeg een donkere jas tot op haar heupen, een zwarte trainingsbroek en witte schoenen. Ze had een elektrische matzwarte Cortina-fiets, model E-U4 transport met framenummer Co0001251294. De fiets heeft een rieten mand met deksel en bruine gespen, een insteek kettingslot met rode letters gekocht bij fietsenmaker Van Rossum. Wie de fiets vindt, moet hem niet aanraken maar direct de politie bellen in verband met sporenonderoek.

De politie tast nog in het duister wat er met Esmee is gebeurd en wil daarom zo precies mogelijk in kaart brengen wat er is gebeurd in de uren voordat Esmee werd gevonden. Daarbij telt ieder detail. Daarom wordt iedereen verzocht te bellen als er iets is opgevallen dat met de dood van het meisje uit Hazerswoude-Rijndijk te maken kan hebben. Ook iedereen die haar nog heeft gesproken kort voor haar dood, wordt verzocht contact op te nemen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De verdachte is een bekende van Esmee, is alles wat de politie en het openbaar ministerie daarover kwijt willen. Hij wordt verdacht van moord danwel doodslag en ontucht op de 14-jarige uit Hazerswoude-Rijndijk. Hij zit in beperking en mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

Hoewel de politie ’s mans naam of initialen niet bekendmaakt, gaat er op de sociale media van alles rond over zijn identiteit en wordt de man inmiddels op zijn account met de dood bedreigd. Politiewoordvoerder Dick Goijert bedankt voor ’de tip’ en neemt het op met het rechercheteam, maar kan nog niet zeggen wat daarmee gebeurt. ,,Maar bedreigingen zijn natuurlijk niet de bedoeling”, zegt hij. Volgens Goijert leeft de zaak enorm en komen er tientallen tips binnen, maar zoekt de politie nog naar meer aanwijzingen.

Op de zaak zit een rechercheteam grootschalige opsporing. Dat bestaat twintig mannen en vrouwen met verschillende specialisaties die allemaal proberen te achterhalen wat er is gebeurd in de fatale nacht.

De plek waar Esmee is gevonden, verandert in een gedenkplaats.© Foto Taco van der Eb

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.