Bewoners Van Riebeeckhof in Leiden vermoeden dat ’geschrokken fietsendief’ fiets van Esmee dumpte

De Van Riebeeckhof, waar de fiets van Esmee is gevonden.© Foto Taco van der Eb

Jelin Schut
Leiden

In de Van Riebeeckhof in Leiden is weinig te merken van het tumult van woensdagavond. Na een tip vond de politie daar de fiets van de gedode Esmee Kortekaas op de stoep. De fiets is meegenomen als bewijsmateriaal in het onderzoek. Er is niemand aangehouden, meldt het OM.

Meer artikelen over Esmee.

De Van Riebeeckhof ligt ongeveer drie kilometer van de plek waar Esmee op oudejaarsdag gevonden is. Hoe de fiets in het noorden van Leiden gekomen is, wordt nog onderzocht.

In de straat staan meer fietsen tegen de portiekwoningen, maar de elektrische Cortina van Esmee moest wel opvallen. De meest andere fietsen vallen nog net niet uit elkaar, met behulp van stukken tape. Toch stond de fiets al twee of drie dagen op de stoep voor de flat, gokt een bewoonster. Rechts voor de ingang. „Ik wist niet dat de fiets van Esmee gezocht werd en dat de zaak in Opsporing Verzocht was. Dat hoorde ik pas later van een vriendin”, zegt de vrouw, die niet met haar naam in de krant wil.

Rond negen uur ’s avonds zag ze de eerste politieauto arriveren. Snel volgde een busje met agenten, die de stoep afzetten met politielint. Agenten legden een blauw zeil in de hal, waar de fiets voor onderzoek werd binnengebracht. Daar werden ook foto’s van de fiets gemaakt. Het zadel, de bagagedrager en de mand werden verpakt in blauwe plasticzakken, waarna de fiets werd meegenomen als bewijsmateriaal.

Donderdagochtend is het rustig in de straat. De meeste portiekdeuren staan open, behalve de deur rechts aan het einde van de straat. Een agent op de fiets tuurt kort naar binnen, maar vervolgt zijn route zodra hij ziet dat er geen bijzonderheden zijn.

Fietsendief

De bewoonster vindt het ’erg gek’ dat de zaak van Esmee ineens zo dichtbij komt, maar ze is niet bang sinds de fiets voor haar flat is gevonden. „Als de fiets binnen had gestaan, is dat waarschijnlijk door iemand uit de flat gedaan.” Ze legt uit dat de portiekdeuren doorgaans dicht zijn, in elk geval ’s avonds. „Iedereen had die fiets buiten neer kunnen zetten, ook een fietsendief.”

Ook twee overburen zijn niet bang geworden van de drukte op woensdagavond. Ook zij hadden de fiets zien staan, maar hadden niet de link gelegd met Esmee.

„Er staan hier zoveel fietsen, dat valt niet op. Ik denk dat de fiets ergens anders gestolen is en dat de fietsendief hem hier uit schrik heeft gedumpt, toen hij zag dat hij de gezochte fiets had”, zegt een man van rond de twintig. Zijn moeder deelt die theorie, maar is vooral aangedaan door de dood van Esmee. „Wat verschrikkelijk, ze was zo jong. Iemand die zoiets bij zo’n onschuldig meisje doet, heeft geen hart”, zegt ze hoofdschuddend.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.