Vuurwerkbom veroorzaakt gat in dak Voedselbank Katwijk: ’Waar is dit goed voor?’

Hielke Biemond
Rijnsburg

Een vuurwerkbom heeft een gat geslagen in het dak van Voedselbank Katwijk aan Het Cappelrijeland in Rijnsburg. Secretaris Wim de Mooij vermoedt dat er sprake is van opzet en heeft aangifte gedaan bij de politie. „Wat een slecht begin van nieuwe jaar”, verzucht hij. „Waar is dit goed voor?”

Vrijwilligers van de voedselbank ontdekten woensdagochtend, op de eerste openingsdag van het nieuwe jaar, dat de linoleum vloer in een oud klaslokaal bezaaid lag met isolatiemateriaal. Zij konden door twee gaten in het dak de hemel zien. Vijf betonnen dakpannen bleken door de explosie te zijn verpulverd. Daardoor is er flink wat regenwater naar binnen gelopen.

„Het is een domper voor onze vrijwilligers en klanten dat er zo met ons gebouw wordt omgegaan”, zegt De Mooij. „We weten allemaal dat vuurwerk dit jaar verboden was. Bijna niemand heeft zich daar wat van aangetrokken, ook omdat de politie en burgemeester al hadden aangekondigd niet te kunnen handhaven. En eerlijk gezegd heb ik als Rijnsburger tijdens de jaarwisseling genoten van het afgestoken siervuurwerk. Maar dit gaat om een bom, een explosief - dit is van een heel andere orde van grootte.”

De Mooij denkt dat er sprake is van opzet, en bijvoorbeeld geen verdwaalde vuurpijl, omdat het explosief precies terecht is gekomen op het platte gedeelte van het dak. De schuin aflopende delen liggen vol met zonnepanelen. Die zijn tot opluchting van de secretaris onbeschadigd gebleven. „De zonnepanelen vertegenwoordigen een waarde van tienduizenden euro’s en zijn van onszelf. Het pand is eigendom van de gemeente.”

Wethouder Adger van Helden stuurde de secretaris van de Voedselbank op woensdag meteen een berichtje waarin hij aankondigde dat zij samen de schouders eronder zetten. De opruimwerkzaamheden zijn al in volle gang, de reparatie van het dak volgt als het goed is nog deze week. Daarvoor moeten eerst wat zonnepanelen opzij worden gelegd.

„Het is prettig om die steun van de gemeente te voelen”, zegt De Mooij. „We gaan de schade zo snel mogelijk herstellen en richten de blik op het komend jaar.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.