Manuscriptendief opgepakt die vermoedelijk ook Bervoets oplichtte

ANP Producties | Bron: ANP
New York

Een man die ervan wordt verdacht schrijvers te hebben opgelicht om zo ongepubliceerde manuscripten te bemachtigen, is woensdag in New York gearresteerd. Het Amerikaanse ministerie van Justitie meldt in een verklaring dat het om de 29-jarige Italiaan Filippo Bernardini gaat. Een van zijn vermeende slachtoffers is de Nederlandse schrijfster Hanna Bervoets. Zelf zegt de man onschuldig te zijn.

De Italiaan werd woensdag op de luchthaven JFK gearresteerd en is aangeklaagd voor oplichting en identiteitsfraude. Hij zou zich volgens Justitie "jarenlang hebben voorgedaan als uitgever om zo op frauduleuze wijze honderden ongepubliceerde manuscripten te verkrijgen".

Het gaat om romans en andere boeken van auteurs over de hele wereld, zoals Margaret Atwood, Sally Rooney en acteur Ethan Hawke. Onder zijn slachtoffers bevindt zich volgens Justitie ook een winnaar van de Pulitzerprijs.

De man creëerde sinds 2016 zeker 160 domeinnamen en valse e-mailadressen om zo auteurs over te halen hem ongepubliceerde manuscripten op te sturen. In juni vorig jaar schreef auteur Hanna Bervoets in een artikel in de Volkskrant hoe ze ontdekte dat iemand haar manuscript wilde stelen. Bervoets, haar uitgever en andere contacten kregen een Nederlandstalige e-mail van iemand die zich voordeed als haar buitenlandse agent. Omdat het niet iedereen opviel dat het e-mailadres afweek van het officiële adres, kreeg de oplichter het manuscript in handen.

De man zou volgens zijn LinkedIn-profiel de afgelopen jaren werkzaam zijn geweest bij de Britse uitgever Simon & Schuster. Het Amerikaanse tijdschrift Forbes schrijft dat die uitgever in een verklaring stelt dat "geschokt en met afschuw" kennis is genomen van de beschuldigingen over de werknemer.

Wat Bernardini met de gestolen manuscripten deed, blijft onduidelijk. Geen van de auteurs werd om losgeld gevraagd, er is ook niets op het internet gepubliceerd. "De dief is gepakt", schreef Bervoets donderdag op Instagram. Haar uitgever, Mizzi van der Pluijm, zegt tegen de Volkskrant dat ze "opgelucht" is dat er een verdachte is gearresteerd. Zij is ervan overtuigd dat Bernardini heel bekend is met de werkwijze in de uitgeefwereld omdat het "heel moeilijk is de hand te leggen op een manuscript".

Bernardini verscheen donderdag voor de rechter, waar hij zei onschuldig te zijn. Na het betalen van een borgsom van 300.000 dollar (265.000 euro) en inlevering van zijn paspoort mocht Bernardini de rechtbank verlaten. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij maximaal twintig jaar celstraf krijgen.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.