Honderden mensen brengen witte bloemen voor afscheid Esmee Kortekaas
Zeker honderd mensen lopen mee in de rouwstoet van Esmee.© Foto Hielco Kuipers
Tijdens een besloten ceremonie wordt Esmee Kortekaas zaterdagochtend herdacht bij haar tweede thuis, de Elza Hoeve. Iets voor het middaguur vertrekt daar de rouwstoet die Esmee begeleidt naar haar laatste rustplaats.
Voorop rijden twee agenten te paard. Volgens familiewoordvoerder Wilbert van der Post was het Esmees grote droom om later bij de bereden politie te werken. Daarachter volgt een witte koets met daarin de kist van Esmee, getrokken door twee paarden. Op de kist liggen twee grote bloemstukken. Alles in het wit.
(Tekst gaat door onder de foto)
De kist van Esmee wordt vervoerd in een witte koets, getrokken door witte paarden.© Foto Hielco Kuipers
Achter Esmee lopen zeker honderd mensen, onder wie ruiters met twintig paarden van de manege. Van der Post heeft nog wat geoefend met de paarden, ’maar echt oefenen voor zoiets kan natuurlijk niet’. De stoet bestaat verder uit auto’s met de familie van Esmee en de pick-uptruck waar mensen langs de route bloemen inleggen. De stoet wordt afgesloten door een truck met een matrixbord: ‘Uitvaart Esmee, niet inhalen’.
Stevig los
De stoet trekt eerst over de Vlietweg. Bij een aantal huizen hangt de Nederlandse vlag halfstok. Langs de Vliet is het eerst nog relatief rustig met omstanders, maar steeds meer mensen komen hun medeleven tonen, onder wie Leidse burgemeester Henri Lenferink.
(Tekst gaat door onder de foto)
Aan de Vlietweg hangt een aantal vlaggen halfstok voor Esmee.© Foto Hielco Kuipers
Langs de N206 en de Churchilllaan staan honderden mensen met witte bloemen. Ook veel automobilisten zetten hun motor uit en stappen uit hun voertuig. Het sentiment lijkt bij alle omstanders hetzelfde: medeleven tonen en een eerbetoon geven. Alleen het ritmische geklik van de paardenhoeven doorbreekt de stilte.
,,Wat een mooie koets’’, fluistert een vrouw tegen haar partner. Ze houdt een bosje witte rozen vast. Als de paarden en de voetgangers in de stoet gepasseerd zijn, legt ze het bosje in de pick-uptruck. Voor ze terugloopt, kijkt ze naar de grote foto van Esmee en haar paard, met daarboven de tekst: ‘Lieve, lieve Esmee, vandaag laten we je stevig los, maar houden je voor altijd vast!’.
(Tekst gaat door onder de foto)
Langs de route leggen omstanders bloemen in de pick-uptruck. Witte, want daar hield Esmee van.© Foto Hielco Kuipers
Details
De stoet is van begin tot eind goed georganiseerd. Politie, handhaving en verkeersregelaars coördineren het verkeer en de gemeente heeft stukken langs de route afgezet. Ondanks de vele deelnemers en omstanders, verloopt de stoet rustig.
Ook op visueel gebied hebben de familie en de Elza Hoeve rekening gehouden met de kleinste details. Zo hebben ruiters witte rozen in de manen en staarten van de paarden gevlochten en zijn ook de auto’s en de politiepaarden herkenbaar door diezelfde bloemen.
(Tekst gaat door onder de foto)
Ook de leidende agenten te paard dragen witte rozen voor Esmee.© Foto Hielco Kuipers
Rhijnhof
De stoet vervolgt naar de Dr. Lelylaan, over de Churchillbrug waar de rouwende molen de Heesterboom te zien is, en de Haagse Schouwweg. Rond kwart over één arriveert de rouwstoet bij begraafplaats Rhijnhof. Daar verwelkomen zo’n tweehonderd omstanders Esmee bij haar laatste rustplaats. Ook verdrietige sporters van gymsport Leiden zoeken troost bij elkaar.
(Tekst gaat door onder de foto)
De rouwstoet wordt bij begraafplaats Rhijnhof door veel verdrietige mensen onthaald.© Foto Hielco Kuipers
Terwijl de koets het terrein van Rhijnhof oprijdt, leggen de laatste omstanders bloemen in de pick-uptruck. De truck puilt inmiddels uit van de witte rozen, tulpen en andere bloemen. ,,Mooi om te zien dat Leiden zo meeleeft, maar jammer dat het nodig is’’, zucht een jonge vrouw. De grauwe lucht en de regen versterken de bedrukte sfeer. Alsof de hemel met de stad meehuilt.
Bij aankomst bij de begraafplaats Rhijnhof ligt de pick-uptruck zo vol met witte bloemen, dat de foto van Esmee niet meer te zien is.© Foto Hielco Kuipers