Kjeld Nuis ’pompt door’ en schaatst onzekerheid over 1.500 meter weg met EK-titel; Verbij en Snel moeten het doen met teamgoud

Kjeld Nuis komt bij van zijn winnende rit op de 1.500 meter.© Foto AP

Van onze verslggever
Heerenveen

Kjeld Nuis heeft voor het eerst de Europese titel veroverd op de 1.500 meter. De 32-jarige regerend olympisch kampioen bleef met 1.43,60 landgenoot en titelverdediger Thomas Krol voor. Kai Verbij greep nét naast eremetaal op de 500 meter, hij was vijf duizendsten van een seconde langzamer dan zijn bronzen landgenoot Dai Dai N’tab. Tijmen Snel viel tegen op de schaatsijl (tiende in 1.46,61), maar Verbij en Snel hadden een dag eerder wel samen met Merijn Scheperkamp goud veroverd op de teamsprint.

Kjeld Nuis was heel trots op zijn eerste titel in twee jaar en de eerste sinds hij rijdt bij coach Gerard van Velde. De 32-jarige schaatser uit Zoeterwoude reed naar eigen zeggen een lekkere race waarin hij tot het einde kon ’doorpompen’.

„Ik ben best onzeker geweest over mijn 1.500 meter na de wereldbekerwedstrijden”, bekende Nuis, die dit seizoen als zesde, zevende en elfde eindigde in die internationale wedstrijden. „Ik zat echt met mijn handen in het haar en vroeg me af of ik wel genoeg inhoud had. Dat het nu twee keer op rij wel lukt en ook nog met nette tijden, geeft me superveel vertrouwen. Nu kan ik gaan toewerken naar de Spelen.”

Tijdens de rit op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) zat er veel spanning op voor Nuis, omdat hij zich een dag eerder niet had geplaatst voor de 1.000 meter, de andere afstand waarop hij de regerend olympisch kampioen is. Nu kon hij ’lekker los rijden’, zei hij. „Het zegt genoeg dat bijna iedereen na zo’n spannende week langzamer is dan tijdens het OKT. Maar ik rijd hier sneller.” Krol werd tweede in 1.43,91. Het brons was voor de Noor Allan Dahl Johansson in 1.44,16.

500 meter

De 500 meter en de massastart voor mannen zondag waren de enige afstanden waarop het dominante Nederland dit EK in Thialf niet de gouden medaille won. Het scheelde erg weinig: Merijn Scheperkamp reed naar het zilver achter de Pool Piotr Michalski, die met 34,60 seconden slechts één honderdste sneller was. De 21-jarige Scheperkamp versloeg in zijn rit Dai Dai N’tab, 34,61 om 34,76. En Kai Verbij kwam in de rit tegen Michalski tot dezelfde tijd als N’tab, maar legde het af op vijf duizendsten van een seconde.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Merijn Scheperkamp, Tijmen Snel en Kai Verbij met hun gouden plakken op het podium.© Foto AP

De man uit Hoogmade keerde wel met een gouden medaille terug uit Heerenveen, die van de niet-olympische teamsprint. Met Leidenaar Tijmen Snel en Hilversummer Scheperkamp sprintte Verbij naar een tijd van 1.19,71. Daarmee was het trio nipt sneller dan Noorwegen (1.19,83) en Polen (1.20,54). Titelverdediger Rusland ontbrak. Rusland heeft sprinters Pavel Koelizjnikov, Roeslan Moerasjov en Artem Arefyev thuis gelaten om geen risico's te nemen met het oog op de Olympische Spelen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.