Alphense gevangenis stelt prioriteiten voor het nieuwe jaar: meer onderwijs voor personeel én gedetineerden

Een medewerker van de PI Alphen proost op het nieuwe jaar.

Een medewerker van de PI Alphen proost op het nieuwe jaar.© screenshot pr-video pi alphen

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn

In 2022 moet de PI Alphen zich gereed gaan maken voor de komst van zware criminelen. Dat betekent dat het personeel flink aan de bak moet met trainingen en opleidingen, zo heeft de gevangenis bepaald. Maar door wetswijzigingen moet ook onderwijs voor gedetineerden strakker geregeld zijn.

Dat laat de Alphense gevangenis weten in een nieuwjaarsboodschap, waarin diverse personeelsleden vertellen over de uitdagingen van afgelopen en aankomend jaar.

De afgelopen zomer in werking getrede Wet straffen en beschermen betekent dat gevangenen gerichter aan hun reïntegratie moeten werken. “Het is bepalend voor gedetineerden om een plan van aanpak te maken, en daar is onderwijs toch vaak een onderdeel van”, laat een PI-medewerker weten.

Daarnaast moeten de gevangenbewaarders aan de bak, gezien de komst van een nieuwe categorie ’zware criminelen’, die vooraf zal worden gegaan door een ingrijpende verbouwing. “2022 brengt natuurlijk dat we de Afdeling Intensief Toezicht (AIT) en Beheers Problematische Gedetineerden (BPG) binnen gaan krijgen. Dat is een hele lastige doelgroep”, zegt de PI, die aangeeft dat het maximale aantal gevangenen ook omhoogschiet - van 1.100 naar 1.300.

Gigantische opleidingsdruk

Er is daarom ook meer personeel nodig. „We zullen de werving moeten oppakken”, is daarom het voornemen. „Alle medewerkers die wij aannemen moeten opgeleid worden, dus we hebben een gigantische opleidingsdruk en daar blijven we volop inzetten.”

De voorbereidingen daarvoor zijn zelfs al in 2021 begonnen. De PI denkt daarom voldoende toegerust te zijn op alle veranderingen van het nieuwe jaar. “We zijn nu met een team bezig, we trainen maandelijks met elkaar. Als dat op elkaar ingewerkt is, dan kunnen we straks gelijk beginnen.”

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.