Met ’Naturalis Live’ haalt museum band met publiek aan

Merels zijn steeds meer een bedreigde vogelsoort.

Merels zijn steeds meer een bedreigde vogelsoort.© Archieffoto ANP/Olaf Kraak

Wilfred Simons
Leiden

Bij Naturalis Biodiversity Center lopen getallen al gauw op. Zo ook bij de collectie gesteenten, mineralen en kristallen. Daarvan heeft Naturalis er 800.000, zo bleek onlangs tijdens een gestreamde rondleiding van ’Naturalis Live’ op Youtube. Met online sessies als deze probeert het museum in coronatijden toch contact met zijn publiek te houden.

Tijdens de eerste aflevering van Naturalis Live toonde collectiebeheerder Rob van den Berg een kleine doorsnee van de gesteenten, mineralen en kristallen die op aarde voorkomen. Een spectaculair voorwerp is een 3,8 miljard jaar oude steen uit Groenland, die afkomstig is van wat wel bijna de oudste zeebodem moet zijn geweest.

Maar op de 17de verdieping van de collectietoren bewaart Naturalis ook gips, grafiet, keukenzout, meteorieten, giftige mineralen als arseen, carcinogene als asbest en zelfs radioactieve als strontium, zo bleek uit de rondleiding van Van den Berg.

(Tekst gaat verder onder filmpje)

De volgende, tweede Naturalis Live is op zondag 27 februari. Het programma is dan gewijd aan de merel, want Vogelbescherming Nederland en Sovon hebben 2022 uitgeroepen tot Jaar van de Merel. Deze eens zo algemene zangvogel dreigt uit Nederland te verdwijnen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.