Herhaalde oproep voor onderzoek naar het Leidse slavernijverleden

Jacintha Groen (rechts) legt een krans tijdens Keti Koti vorig jaar, bij het Museum Volkenkunde. Graag ziet zij ergens in de stad een officieel monument.© Archieffoto Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Leiden

Dertien organisaties hebben burgemeester en wethouders van Leiden dinsdagavond een brief gestuurd met het verzoek het Leidse slavernijverleden te onderzoeken.

De afgelopen jaren kwam er meer aandacht voor het Nederlandse slavernijverleden en is ook in Leiden al enkele keren geopperd de rol van de belangrijke lakenstad en/of de universiteit nader te onderzoeken. Nu doen dertien organisaties - en een tiental particulieren op persoonlijke titel - dit gezamenlijk in een brief aan B&W.

Initiatiefnemer voor het officiële verzoek is Jacintha Groen, die zelf ondertekent namens de stichting Songs of Freedom en Comité herdenking 30 juni/1 juli. Zij is een van de drijvende krachten in de stad als het gaat om de herdenking van het Nederlandse slavernijverleden. Andere ondertekenaars zijn onder meer de plaatselijke afdeling van de Raad van Kerken, de Historische Vereniging Oud Leiden, COC Leiden, No More Blackface Leiden en het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis.

Groen toont zich in haar brief aan het Leidse stadsbestuur verheugd dat dit eind vorig jaar besloot zich aan te sluiten bij een oproep om van 1 juli een nationale feestdag te maken. Op die dag wordt de afschaffing van slavernij in de Nederlandse koloniën gevierd, wat bekend staat als Keti Koti, Surinaams voor ’gebroken ketenen’.

Monument

Daarbij blijft het wat haar betreft niet. ,,Nu Leiden zich sterk maakt voor de viering van deze dag is het essentieel dat de stad en haar instituties hun eigen rol met betrekking tot slavernij, en de koloniale geschiedenis in het algemeen, beter in beeld krijgen’’, schrijft zij. ,,De gids Sporen van Slavernij in Leiden van Gert Oostindie en Karwan Fatah-Black was een eerste aanzet (de emeritus hoogleraar en docent publiceerden deze stadswandeling in 2017, red.). Echter, de rol van Leiden, als een van Nederlands oudste en belangrijkste steden, verdient meer onderzoek.’’

De briefschrijvers vragen de gemeente opdracht voor zo’n onderzoek te verstrekken aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in Leiden en het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden.

Groen herhaalt verder het verzoek dat zij vorig jaar tijdens Keti Koti ook al deed aan de gemeente, om een slavernijmonument te plaatsen in de stad. ,,Zo’n monument brengt het verleden onder de aandacht bij passanten en kan fungeren als een plek voor een jaarlijkse herdenkingsplechtigheid. Wij verzoeken daarom de gemeente om dit te bewerkstelligen en willen graag daarin adviseren.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.